Op naar de 1000 Blauwe Tuinen in de gemeente Tilburg

blauwe tuinen

De zomer komt eraan! Omdat stichting OpGroeneVoet wil helpen bij het groen- en watervriendelijker maken van de bebouwde omgeving ondersteunen zij bewoners en initiatieven die daaraan bijdragen. Vanwege de steeds ondraaglijkere hitte in de zomer en de overlopende riolen tijdens de hoosbuien worden mensen geholpen en geïnspireerd met het project 1000 BlauweTuinen, nu voor het tweede jaar actief. Dit voorjaar hebben de vrijwilligers alweer 130 regentonnen geleverd én geplaatst!

Van modern design tot grote houten vaten. Bewoners van de gemeente Tilburg, dus inclusief Berkel Enschot en Udenhout, kunnen nog meedoen aan de regentonnenactie ‘Heel Tilburg aan de TON!’ tot de start van de zomervakantie (5 juli).

Waarom een ton mét overloop?

Met een ton heb je regenwater om je planten water te geven en bespaar je dat op (gezuiverd en betaald) drinkwater. Het is sowieso goed je regenpijp af te koppelen van het riool, want het riool kan grote hoeveelheden regenwater niet aan en op deze manier draagt het bij aan de nodige sponswerking in de stad. Dus de overloop zorgt voor een betere sponswerking en dus minder wateroverlast in de tuin en op straat in tijden van hoosbuien.

Regentonnenactie voorjaar 2019

Voor sommige mensen is het halen en installeren van een regenton niet zo makkelijk. Het afzagen van een regenpijp is daarbij soms moeilijker dan het lijkt. Daarom is de levering tijdens deze actie gratis en mag iedereen rekenen op een gedegen advies van het Blauwe Tuinen klusteam. Ook krijgen de deelnemers de gratis overloopset aangeboden van de gemeente Tilburg. Voor installatie van de gekozen ton wordt een klusvergoeding gevraagd.

Tilburgse tonnen en tuinscore

Op de website blauwetuinen.nl vind je een lijst van grote en kleine acties die je (nog) kunt uitvoeren in je eigen tuin en kun je je tuinscore berekenen, net als de bijna 400 andere Blauwe Tuinen. Daar zie je ook welke tonnen meedoen aan de actie en hoeveel ze kosten.

1000 Blauwe Tuinen

Stichting OpGroeneVoet bedacht het plan om 1000 Blauwe Tuinen te (helpen) realiseren in 3 jaar. Dat gebeurt o.a. door deze regentonnenacties, maar ook door inspiratiedagen, het maken van waterspuwers en een Open Blauwe Tuinen route op 15 en 16 juni. Bijgevoegde foto’s zijn van bewoners in de gemeente Tilburg. Meer zijn er te zien op www.blauwetuinen.nl.