Nieuws

Let op! Dit artikel is al 408 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Open Momumentendag 2020 net even anders: wandel- en fietsroutes langs 54 monumenten

Door corona heeft de Open Monumentendag 2020 een bijzonder karakter. Het is nu onmogelijk veel monumenten open te stellen voor het publiek. Daarom zijn er dit jaar wandel- en fietsroutes, onder andere langs 54 monumenten in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel met als thema Leermonumenten.

Fiets- en wandelroutes

Dit jaar is het thema Leermonumenten. Er zijn verschillende fiets- en wandelroutes langs 54 monumenten en andere bijzondere locaties voeren in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Op deze plekken werd in het verleden geleerd en soms ook vandaag de dag nog. Alle routes staan in een mooi routeboekje. Dus pak zondag 13 september de fiets of doe je wandelschoenen aan en ga op pad naar alle bijzondere locaties. Uiteraard kun je de routes ook afzonderlijk of op andere data fietsen of wandelen.

De locaties bestaan uit  gemeentelijke en rijksmonumenten. Op elke plek zijn sporen van educatie te vinden. Aan de buitenkant is vaak al veel te zien.

Monumenten

Vanwege het coronavirus zijn er zondag 13 september slechts twee monumenten open voor het publiek. Bij drie andere monumenten zijn er activiteiten.

De voormalige Leoschool

Deze lagere school werd in 1894 opgericht door de Fraters van Tilburg. Nu geeft het gebouw ruimte aan kunstenaars om te wonen en te werken. In de vroegere klaslokalen zijn nu wooneenheden en ateliers gebouwd.

  • Bezoekers kunnen in kleine groepen tussen 13.00 en 17.00 uur de aula, tuin en trappenhuis bezoeken.

TextielMuseum

Dit museum is in een oude textielfabriek gevestigd. In 1861 startte hier al de fabriek van Christiaan Mommers, die het in de loop der tijd steeds uitbreidde. Nu is het TextielMuseum een dynamisch en creatief museum in bedrijf, waar je alles ontdekt over het verleden, heden en toekomst van textiel.

  • Bezoekers kunnen tussen 12.00 tot 17.00 uur deelnemen aan activiteiten.

Universiteit van Tilburg

Het gebouw is niet open, maar bezoekers kunnen van 11.30 tot 16.30 uur ieder half uur uitleg krijgen voor de hoofdingang van het Cobbenhagengebouw over de relatie tussen architectuur en educatie. De uitleg duurt 15 minuten.

De Rooi Pannen

Tussen 11.00 en 16.00 uur wordt door studenten van de school informatie gegeven over het pand en krijgen de fietsers een verfrissing aangeboden.

Kloosters Zusters van Liefde

Het monument is niet opengesteld, maar er hangen wel spandoeken met historische toelichting aan de gevelwanden en bezoekers krijgen een virtuele rondleiding door het klooster via een QR-code.

Boekje Open Monumentendag

Het boekje is gratis verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

  • In Tilburg: VVV (Stadhuisplein 326a), het TijdLab in de Bibliotheek/LocHal en TextielMuseum.
  • In Berkel-Enschot: Bibliotheek in Abdij Koningsoord en in de kerkportalen van de kerken van Berkel en Enschot.
  • In Udenhout: o.a. Heemcentrum ’t Schoor.