Oproep: maak een duurzaam kledingontwerp van tweedehands textiel en kom mogelijk in het TextielMuseum te hangen

Long Live Fashion

Het TextielMuseum en BANK15 zijn op zoek naar talentvolle makers voor de ‘Long Live Fashion!’ Design Contest. De opdracht bestaat uit het ontwerpen van een duurzaam kledingontwerp van tweedehands textiel. De twee winnende concepten worden in een speciale textiele microfactory in de najaarstentoonstelling ‘Long Live Fashion!’ in productie genomen. Iedereen is welkom om tot en met 30 mei 2021 een voorstel in te sturen.

Met de ontwerpstrijd roepen het TextielMuseum en BANK15 jonge makers op na te denken over een duurzame toekomst van kleding. Suzan Rüsseler, conservator bij het TextielMuseum, licht toe: “De textielindustrie, is op olie na, de meest milieuvervuilende industrie en kent veel sociale misstanden. Voor de productie van de enorme hoeveelheden textiel en kleding betalen mens én milieu een zwarte tol. Met deze ontwerpstrijd nodigen we mensen uit actief mee te denken over een duurzame invulling van post-consumer textiel (tweedehands/gebruikt textiel), met creatieve modeontwerpen.”

Van post-consumer textiel naar duurzame mode

De vraag voor deze ontwerpstrijd: Hoe kun je als ontwerper post-consumer textiel omzetten naar duurzame mode? De microfactory in de expositie geeft een kijkje in de totstandkoming van textiel en brengt meerdere werkprocessen, die normaal verspreid plaatsvinden in de gespecialiseerde fabrieken, samen op één plek. In de Design Contest worden creatieve makers uitgedaagd om voor deze microfactory een verrassend en draagbaar kledingstuk of kledingset te ontwerpen van post-consumer textiel. Onder begeleiding van studenten van het ROC Tilburg, School voor Mode, worden de ontwerpen ter plekke in de microfactory gemaakt. Museumbezoekers laten er voor een kleine bijdrage een ontwerp op maat maken. Ze hebben de keuze uit een van de winnende ontwerpen uit de Design Contest of een van de ontwerpen van de bekende Nederlandse vormgever Christien Meindertsma.

Long Live Fashion

De Design Contest vindt plaats in de aanloop naar de tentoonstelling ‘Long Live Fashion!’, die 25 september 2021 opent voor publiek. De expositie is een samenwerking van het TextielMuseum met ontwerpers Christien Meindertsma, Harm Rensink van New Order of Fashion en het Tilburgse Wolkat, bedrijf voor circulaire textielrecycling. De tentoonstelling gaat in op de vraag hoe ze een circulaire keten van textiel kunnen realiseren, in het bijzonder als consument en ontwerper. Hoe gaan we om met kleding? Hoe kunnen we repareren en hergebruiken? Het hart van de tentoonstelling is de microfactory, waarvoor Wolkat het textiel levert. Na inzameling en sortering op kleur en kwaliteit, verwijdert het bedrijf ritsen, labels en knopen. Wat overblijft wordt gerecycled tot nieuwe stof en krijgt vervolgens in de microfactory een nieuw leven.

Deel jouw duurzaam modeontwerp

Heb jij altijd al een keer onderdeel uit willen maken van een tentoonstelling in het TextielMuseum? Droom je ervan dat mensen jouw duurzame ontwerp dragen? Het TextielMuseum biedt in samenwerking met BANK15 deze unieke kans. Deelnemers aan de ontwerpwedstrijd sturen uiterlijk 30 mei 2021 hun ontwerp, concept en motivatie (maximaal 300 woorden) en drie foto’s van het prototype in (op een model gedragen). Na sluiting beoordeelt de jury alle inzendingen en wordt op 11 juni de lijst van vijf makers bekendgemaakt. Nadat de jury met deze vijf makers in gesprek is geweest, volgt daarna op basis hiervan op 1 juli de aankondiging van de twee definitieve winnaars. Meer informatie over de Design Contest, de aanlever-eisen en het aanmelden is te vinden op deze website.