Oproep Tilburgse wijkverpleegkundige: ‘Ook buiten het ziekenhuis verdienen zorgverleners hart onder de riem’

Gratis pizza’s, bosjes bloemen en zelfs hele uitstapjes voor volledige afdelingen van het personeel in het ziekenhuis. Het Tilburgse bedrijfsleven staat massaal op voor de zorgverleners momenteel. Daar is ook wijkverpleegkundige Meike Koster (26) erg blij mee. Toch heeft ze een oproepje voor verschillende Tilburgse bedrijven: vergeet het zorgpersoneel in andere zorgsectoren niet.

Meike werkt zelf als senior verpleegkundige bij De Wever in Tilburg. Daar is ze actief in de wijk en aan de bedden in de verpleeghuiszorg. Ook in de ouderenzorg is momenteel veel veranderd. “Het vraagt natuurlijk erg veel van ons. We hebben eigenlijk te weinig tijd om al onze taken goed te kunnen uitvoeren. Gelukkig hebben we een team van vrijwilligers dat ons ondersteunt, anders zouden we het met ons team niet redden.”

Sinds de coronacrisis werken de medewerkers van De Wever met man en macht om ouderen te verzorgen en behoeden voor het virus. “Op de cohort afdelingen werken we in pakken met mondkapjes, schorten en alles wat erbij komt kijken zodat we de mensen goed kunnen verzorgen. Maar het allerzwaarste is het hoge aantal sterfgevallen waar je mee te maken krijgt. Het is heftig als tien mensen die door De Wever worden geholpen overlijden.”

‘Ik gun het al het ziekenhuispersoneel’

Meike hoopt dan ook dat er ook mooie initiatieven ontstaan voor het personeel van andere zorginstellingen dan het ziekenhuis. “Begrijp me niet verkeerd. Ik wil wel duidelijk hebben dat ik al het personeel in de ziekenhuizen de wereld gun. Zij werken zich uit de naad om de maatschappij draaiende te houden. Maar ik heb het gevoel dat andere sectoren in de zorg het ondergeschoven kindje zijn momenteel.”

Want volgens Meike verdienen alle zorgverleners een hart onder de riem. “Denk aan mensen die werken in de psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg, gehandicaptenzorg en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Ook zij geven momenteel alles om voor hun mensen te zorgen. Ik gun de collega’s in die sectoren ook wat ontspanning na de coronacrisis.”

Meike neemt het overigens niemand kwalijk dat er wat minder aandacht is voor deze zorgsectoren. “Ik denk dat niemand zich ervan bewust is hoe hard er in de hele zorg wordt gewerkt momenteel. Maar ook daarbuiten. Denk aan de overheid, mensen in de schoonmaak, het openbaar vervoer en de brandweer bijvoorbeeld.”

‘Het gaat om het gebaar’

Meike is zich ervan bewust dat ook veel bedrijven het momenteel zwaar hebben. “Het gaat me er niet eens om of ik wel of niet iets krijg van een bedrijf. Ik zou het alleen al mooi vinden als er wat meer aandacht en waardering komt voor de zorg in het algemeen. Dus niet alleen voor het ziekenhuis, maar voor alle zorgmedewerkers die nu hard aan het werk zijn. Het gaat om het gebaar.”

Oproep voor bedrijven

Dus heb jij een bedrijf en wil je iets doen voor het zorgpersoneel dat momenteel heel hard aan het werk is? Denk dan ook eens aan verschillende instanties in de ouderen-, jeugd-, gehandicapten-, verslavingszorg en de psychiatrie. Verschillende overkoepelende organisaties zetten zich hiervoor in. Denk aan De Wever, GGZ, Amarant en Thebe. Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere zorginstanties te benoemen.