logo

Oranjeleeuwen: Dag 28 – Rustdag in Khartoum

Golfen en dansrituelen in Soedan

Tijd om de roes van de de vorige avond uit te slapen is er vanochtend niet want er staat een potje golf op het programma. Door de enorme hitte is het alleen in de ochtenduren aangenaam om actief te zijn, dus het is nog vroeg als Wim ons meeneemt naar wat wellicht het enige stukje groen gras in Khartoum is. Terwijl op de achtergrond de kamelen in het zand staan te verlangen naar een hapje van de green wordt fanatiek een balletje geslagen. De oranjeleeuwen blijken echter geen partij voor Wim die met het balgevoel van een oud-international de winst binnensleept.

Het middagmaal bestaat uit het traditioneel Soedanese gerecht foul. Een warme prak van bonen, uien en eieren die met een goede dosis olie door elkaar wordt geroerd. Enigzins aarzelend wordt het goedje, dat zeker beter smaakt dan het eruit ziet, opgegeten.

Waar wij in het westen zondag als rustdag hebben, is dit in de Islamitische landen de vrijdag. In de avond gaan we naar een bijeenkomst van de Soeffies, een gematigde Moslimstroming binnen de Islam. Een aantal jaren geleden was deze streng verboden in Soedan maar op aandringen van Saoudi Arabië is deze nu, onder toeziend oog van de politie, toegestaan. Deze Islamieten spoelen hun zonde weg door in één grote kring te dansen. Een waar spektakel voor ons. Een groep van meer dan 200 man beweegt zich voort op het ritme van de muziek. Binnen de kring staan enkele leiders die in trance raken, kijkend naar een man die zeker 30 minuten alleen maar rondjes om zijn eigen as heeft staan draaien.

We sluiten de avond af op het balkon van Wim en komen allen tot de conclusie dat de stad Khartoum niet spectaculair veel te bieden heeft maar we deze twee dagen zeker niet wilden missen. Morgenvroeg wordt koers gezet naar de grens met Ethiopië die we zondag hopen te passeren.

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk

Klik hier om ook sponsor te worden!