logo

Oranjeleeuwen: Dag 29 – Navigatieblunder

Khartoum – Wad Medani – Khartoum – Wad Medani

VAN: KHARTOUM, SOEDAN
NAAR: WAD MEDINA, SOEDAN
KM VANDAAG: 557 (Waarvan 181 effectief)
KM TOTAAL: 8.354

Om zeven uur gaat de wekker bij onze gastheer in Khartoum en na een broodje pindakaas verlaten we Khartoum een uurtje later. In no time zitten we op de goede weg die ons snel de stad uit leidt. Het plattelandsleven ten zuiden van Khartoum spreekt weer tot onze verbazing en bij iedere stop worden we gastvrij ontvangen.

Na bijna 200 kilometer gereden te hebben, zijn we in Wad Medani. In deze middelgrote stad moeten we de weg richting het oosten inslaan waar we net voor de grensovergang willen overnachten. Helaas is in deze stad geen enkele richting aangegeven, met uitzondering van enkele vervallen Arabische verkeersborden. Na meerdere malen naar de juiste weg geinformeerd te hebben, verlaten we uiteindelijk de stad richting de Ethiopische grens. De volgende 200 kilometer leggen we af door een vergelijkbare plattelandscultuur die zeer primitief is. Uiteindelijk bereiken we de volgende stad, Gedaref. Hier aangekomen vragen we opnieuw de weg richting de grens. Iedereen die we hier naar vragen kijkt “als een aap in een roestig horloge” en kan ons niet verder helpen. Laurens merkt inmiddels op dat deze stad zeer Westers is en verdacht veel op Khartoum lijkt. Vervolgens merkt Jeroen op dat op alle winkels met Engelse teksten ‘Khartoum’ staat. Het kwartje valt: we zitten weer in Khartoum. We zijn in Wad Medani totaal de verkeerde kant opgereden en via de enige andere weg weer terug naar Khartoum gegaan.  Na een paar minuten schelden en lachen tegelijk besluiten we om vandaag nog een tweede poging te nemen om wat kilometers richting de grens te maken.

Na bijna 400 kilometer voor niets te hebben gereden, nemen we dezelfde weg terug naar Wad Medani. Wanneer we hier weer aankomen, begint het al donker te worden en besluiten we een hotel te gaan zoeken. Na een teleurstellende dag zijn we blij met een in verhouding goed bed. Helaas komt er alleen koud water uit de kraan maar ook dat nemen we voor lief.

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk

Klik hier om ook sponsor te worden!