Oranjeleeuwen: Dag 30 – You You! Give Me!

Oranjeleeuwen in Ethiopië

VAN: WAD MEDANI, SOEDAN
NAAR: AZEZO, ETHIOPIE
KM VANDAAG: 628
KM TOTAAL: 8.982

Door het navigatiedebacle van gisteren wordt er vanochtend bij opkomst van de eerste zonnestralen vertrokken. Het kompas, dat we nu toch maar wat meer gaan gebruiken, staat op het Zuid-Oosten om bij het plaatsje Qallabat de grens met Ethiopië te passeren. Na een aantal dagen van temperaturen rond de 50 graden zien we er naar uit om de koelere Ethiopische hooglanden in te rijden.

Rond de middag bereiken we de grensplaats waar het een enorme drukte is op de weg. Niet met auto’s, want die zijn hier grotendeels verdwenen, maar met massa’s mensen, koeien, geiten en ezels. Het uitchecken van Soedan gaat relatief eenvoudig en al snel staan we voor het douanekantoor van Ethiopië. Helaas is het zondag, waardoor alles nog een tempo lager gaat dan normaal, en wij krijgen te horen dat de medewerkers aan het lunchen zijn. Nadat zelf ook een hapje en een drankje is gedaan, doen we nog een poging en met wat hulp van een lokale regelneef en een aantal dollars staan de stempels snel in de paspoorten.

We trekken de hele reis al veel aandacht met ons voorkomen, maar als we het eerste Ethiopische dorp binnen rijden, worden we toch verrast. Aangezien auto’s, zeker buiten de grote steden, hier maar spaarzaam rijden kijkt iedereen op. De combinatie daarbij met blanke mannen kan maar één ding betekenen: geld! We worden dan ook nageroepen door massa’s met kinderen die de aandacht proberen te trekken met het roepen van één van de weinige engelse woorden die ze kennen. Een koor dat ‘you, you, you, you’ roept, zo nu en dan gevolgd door ‘give me’ en ‘money’, is het gevolg. In een van deze dorpen de auto stil moeten zetten, zal een hele belevenis zijn. Helaas zijn we al kilometers geen tankstation tegengekomen en beginnen we ons zorgen te maken. Nadat het tanklampje al enige tijd brandt, spreken we een Ethiopische militair aan die graag bereid is ons te helpen.

Hij stapt in en in het volgende dorp wordt op de zwarte markt een aantal kannetjes brandstof geregeld. Hierbij staat uiteraard het halve dorp om de auto en we zijn erg blij met het gezelschap van de militair waar iedereen ontzag voor lijkt te hebben. Met een volle tank wordt in Azezo een goed bed gevonden en wordt morgen de weg richting Addis Abeba vervolgd.

Klik hier om ook sponsor te worden!

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk