Oranjeleeuwen: Dag 31 – Eerste gebreken Land Rover

Hooglandschap fataal voor remmen

VAN: AZEZO, ETHIOPIE
NAAR: GOHA TSIYON, ETHIOPIE
KM VANDAAG: 528
KM TOTAAL: 9.510

Op 3 mei 2002 om 01.00uur wordt volgens de Ethiopische kalender vertrokken. In Nederland is het nu 07.00 uur en uiteraard ook een jaartje of 8 verder. We doorkruisen prachtige Ethiopische hooglanden en genieten volop van het landschap. De wegen zijn goed en het enige gevaar op de weg komt van onbeheerde koeien en ezels die willekeurig besluiten de weg over te steken. Ook zij kijken op van een naderende auto en blijven vervolgens nog even verbaasd op de weg stilstaan wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Na de zoveelste bergbeklimming rijden we aan het eind van de middag al kilometers bergaf als we de remmen beginnen te ruiken. Als we besluiten om even te stoppen om de remmen te laten afkoelen, blijkt dat we al verder in de problemen zitten dan gedacht. De remmen werken helemaal niet meer en het is nog een lange weg omlaag. Na een aantal bange minuten weten we de Land Rover op een wat vlakker stukje op de handrem stil te krijgen. Van de schrik bekomen stappen we uit en zien we de laatste rookwolkjes onder de auto uitkomen.

Autoleken die wij zijn, grijpen we meteen naar de telefoon om advies te vragen en krijgen we al snel te horen dat we dit voorval hadden kunnen voorkomen. We rijden al kilometers in de ‘Drive’ van onze automaat naar beneden terwijl we beter een versnelling hadden kunnen kiezen om ook op de motor te remmen. Ook nadat we de remmen een kwartier rust hebben gegeven, zijn ze nog lang niet perfect. We besluiten rustig door te rijden naar het eerst volgende dorp om daar van de schrik te bekomen.

Een dag later zullen we in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, de Land Rover na laten kijken zodat we onze weg veilig kunnen vervolgen. Het toernooi in Kimilili komt met rassenschreden dichterbij en we moeten nog flink wat kilometers afleggen om daar te komen.

Klik hier om ook sponsor te worden!

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk