logo

Oranjeleeuwen: Dag 37 – Land Rover begeeft het

Laatste stuk Noord-Kenia per vrachtwagen

VAN: MARSABIT, KENIA
NAAR: VRACHTWAGEN (LAISAMIS), KENIA
KM VANDAAG: 102
KM TOTAAL: 10.857

Na een goed ontbijt met vers brood en lekkere kaas verlaten we Henrie om het laatste stuk slechte weg af te gaan leggen. De dag begint zoals verwacht met dezelfde slechte wegen als gisteren. Na enkele uren met de complete groep te hebben gereden, komen we aan bij één groot slagveld. De weg is wederom helemaal onder water gelopen waardoor er niet meer doorheen te komen is en er zijn meerdere vrachtwagens gekanteld die toch een poging hebben genomen. Veel auto’s staan al enkele dagen vast op dit punt in de hoop dat een andere auto hulp gaat bieden of dat de weg zich herstelt. Nadat we samen met de andere overlanders een uitgebreide inspectieronde hebben gevoerd, besluiten we een poging te wagen. Een kleine twee uur later, waarbij de Land Rover door een takelwagen is losgetrokken, kunnen we verder. Halverwege de middag slaat het noodlot echt toe.

Na kilometers ‘wasborden’ en ‘pothols’ in de weg begeeft de schokdemper linksvoor het volledig. Op dit moment rijden we als laatste in de groep waardoor de rest nietsvermoedend doortuft. Door de slechte weg kunnen we niet harder rijden dan 5 a 10 kilomter per uur omdat we anders direct van de weg af stuiteren. Gelukkig draaien onze Duitse en Zwitserse vrienden na enkele kilometers om en komen polshoogte nemen. We besluiten rustig door te rijden naar het eerste dorpje (Laisamis), slechts een kleine 25 kilometer, waar de rest alvast opzoek gaat naar een goede monteur.

Als we vijf uur later in Laisamis aankomen, is de avond al aangebroken. De monteur die ons op staat te wachten lijkt nog minder verstand van auto’s te hebben dan wij, waardoor we zelf met een oplossing moeten komen. Gelukkig is dit Afrika en is overal wel een oplossing voor. Een trucker wordt aangehouden en na een uur overleg gaat de chauffeur overstag. De Land Rover gaat op de truck voor de laatste 100 kilometer wasbordweg. Rond de klok van negen willen we onze auto op de vrachtwagen laden. De gehele bevolking ziet dit als een mooie gelegenheid om iets bij te verdienen. Ze komen er onderling niet uit en de emoties lopen hoog op waardoor een deel van de bevolking besluiten de vrachtauto te sabboteren. Tijdens het klaarmaken van onze auto worden bij de vrachtwagen enkele kabels doorgesneden en losgetrokken. Gelukkig is dit alles om 22 uur weer hersteld en staat onze auto veilig in de vrachtwagen. Er wordt ons nadrukkelijk verteld dat we bij daglicht direct de truck uit moeten en zelf door moeten rijden, gezien de trucker ons niet mag vervoeren, zowel van de politie als van zijn baas. Wij moeten achterin de openbak bij de auto gaan liggen, ons stilhouden en geen licht gebruiken. Frank gaat voorin bij de trucker zitten om hem te assisteren bij checkpoints van de politie of andere problemen.

Na een bizarre dag met de nodige tegenslagen hebben we helaas geen vooruitzicht op een goede nachtrust. Het enige positieve is dat we nogsteeds kilomters maken en dit de hele nacht door zullen gaan doen. We hebben inmiddels Stan geinformeerd, een contact via Kusters Enginering, die ons bij aankomst op het asvalt verder zal helpen en zal zorgen dat onze auto zo snelmogelijk gemaakt kan worden.

Klik hier om ook sponsor te worden!

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk