logo

Oranjeleeuwen: Dag 43 – First Orange Lion Cup succesvol

Diego Maradonna aanwezig tijdens toernooi!

VAN: KIMILILI, KENIA
NAAR: KIMILILI, KENIA
KM VANDAAG: 0
KM TOTAAL: 0

Deze morgen staan we vroeg op om op tijd aanwezig te zijn in het Amutala stadion in Kimilili, de komende dagen ‘the place to be’. Hier zal vandaag het startschot worden gegeven voor het eerste toernooi van de Orange Kids Foundation. De komende twee dagen zullen zo’n 500 kids gaan genieten van een dag sport en spel en vandaag staat de leeftijdsgroep 12-16 jaar op het programma. In samenwerking met IcFEM zijn uit verschillende dorpen kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan deze dag en als we bij het stadion aankomen staan, ver voor aanvang van het toernooi, de eerste deelnemers al te wachten. Voor het eerste fluitsignaal plaatsvindt worden de shirts verdeeld en vindt er een ochtendgebed plaats. Na een kleine onderbreking omdat een uiterst giftige groene mamba tussen het publiek is gesignaleerd, wordt van start gegaan.

Het toernooi verloopt uiterst sportief en het is mooi om te zien dat bij geen enkele beslissing van de scheidsrechter ook maar enige vorm van commentaar komt. Hier zou de jeugd in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. Ook het commentaar van twee enthousiaste verslaggevers door de luidsprekers van het stadion is een groot succes te noemen.

Aan het einde van de dag wordt het tijd om ons op te maken voor de finales. Eerst spelen de meisjes de finale, die pas na penalties beslist wordt. De finale bij de jongens gaat tussen Cheptais en Kimilili, die het thuisvoordeel duidelijk heeft uitgebuit. De gehele wedstrijd is Kimilili het sterkere team, mede door het enthousiaste thuispubliek. Als de thuisploeg op voorsprong lijkt te komen, wordt het doelpunt door de uitstekende leidende scheidsrechter afgekeurd. Uit de herhaling blijkt wat zich heeft voorgevallen. De lepe spits van Kimilili heeft in een kopduel met de keeper de bal met zijn hand in het doel geslagen. Meteen gaan de gedachten terug naar de WK van 1986, waar Diego Maradonna op deze manier zijn land langs Engeland loodst. Hier zijn de scheidsrechters wel scherp en wordt het doelpunt afgekeurd en de spits op een gele kaart – de enige kaart van het hele toernooi – getrakteerd. Later in de wedstrijd komt de sportiviteit van de scheidsrechters nogmaals naar voren. Cheptais krijgt namelijk vlak voor het einde van de officiele speeltijd een strafschop. Koelbloedig wordt dit buitenkansje benut en gaat Cheptais er met de titel vandoor.

De winnende teams worden voorzien van tenuetjes van Roda JC, voetballen en sporttassen. Omdat alle deelnemers aan een Orange Lion Cup winnaars zijn, krijgt iedereen een gouden medaille. Getuigende het feit dat begeleiders, scheidsrechters, ouders en zelfs leden van IcFEM om een medaille en shirt smeken, blijkt dat niet alleen kinderen hier gelukkig van worden. De reacties van de kinderen zijn geweldig, aangezien velen nog nooit met een echte voetbal gespeeld hebben, laat staan in een opgeknapt stadion met shirts, scheidsrechters en een wedstrijdorganisatie. De vraag om dit toernooi jaarlijks in Kimilili te organiseren is ons dat ook tientallen malen gesteld.

Na het opruimen van alle spullen gaan we voldaan terug naar ons guesthouse. Na een vermoeiende dag gaan we vroeg slapen om morgen weer fit te zijn voor de tweede dag van ons toernooi. Morgen zullen de kleine kinderen met een leeftijd tussen 6 en 11 jaar de hele dag op de wei te vinden zijn.

Klik hier om ook sponsor te worden!

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk