Oranjeleeuwen: Dag 50 – Ontsnappen in Ngorongoro

VAN: KARATU, TANZANIA
NAAR:KARATU, TANZANIA
KM VANDAAG: 142
KM TOTAAL: 12.634

Op dag 50 van dit tot nu toe geweldige avontuur gaan we op pad om wellicht het mooiste stukje natuurschoon ter wereld te bewonderen. De Ngorongoro krater, gelegen in Serengeti, is de plek met de hoogte concentratie levende wezens op aarde. Een garantie voor veel wildlife en een spannende dag.

Het is nog vroeg in de ochtend als we op de kraterrand een tijdje genieten van het uitzicht. Vanuit hier kunnen we slechts gissen of de stipjes in de diepte wilde beesten zijn en vol spanning kiezen we een route omlaag. Tijdens de dalafdaling van een uur moeten we zo nu en dan op de rem voor een groep apen en de geluiden die door onze open ramen binnendringen, liegen er niet om. We zijn dan ook pas een goede vijf minuten beneden als we de eerste groep nijlpaarden spotten. Even later staan we van een groep impala’s te genieten, als de parksecurity ons aanspreekt op het feit dat we geen gids bij ons hebben. Dit schijnt verplicht te zijn en ze willen ons meteen een boete laten betalen en terugsturen. Gezien het feit dat niemand ons bij de entree hiervan op de hoogte heeft gesteld, gaan we vanuit onze oranje vierwieler de discussie aan. Na een paar minuten overleg beloven we voorzichtig te zijn en absoluut niet uit de auto te stappen, waardoor we onze weg mogen vervolgen. In de krater bevinden zich op dit moment zo’n 200 leeuwen en een veelvoud aan cheeta’s, luipaarden en ander gevaarlijk wild zoals buffels, nijlpaarden en neushoorns.

We vervolgen onze weg door de krater en vragen ons af waarom je hier een gids nodig hebt. Met de hoeveelheid wildlife die hier bij elkaar zit, heb je zeker niemand nodig om je naar de beesten te leiden. Na een uurtje toeren en vele beesten verder kijken we rustig vanuit de auto hoe vijf leeuwen op drie meter afstand liggen te slapen.

Genietend van de leeuwen krijgen we een tip dat zich aan de andere kant van rivier een groep olifanten bevindt. We laten onze Afrikaanse soortgenoten verder slapen en komen al snel tot de conclusie dat we echt aan de andere kant van de rivier moeten zijn en het pad dat we volgen gaat hier dan ook dwars doorheen. Er breekt een kleine discussie los over de capaciteiten van onze Land Rover en de geschatte diepte van de rivier. Even uitstappen om de diepte te checken, zit er hier namelijk echt niet in. Na onze avonturen van dag 35 in Noord-Kenia, hebben we vertrouwen in ons eigen kunnen en vol goede moed wordt het gaspedaal ingetrapt. Het lijkt even goed te gaan maar enkele meters verder verpest een diepe kuil in de rivierbedding de pret. De auto hangt schuin in de rivier en we zitten muurvast. Links en rechts van ons stroomt de rivier en het gras aan de oever, dat tot heuphoogte rijkt, biedt een uitstekende schuilplaats voor leeuwen, cheeta’s en ander wild. Een mogelijkheid om hier uit te stappen is er dus niet en dat terwijl de auto, die tot overmaat van ramp ook niet meer wil starten, letterlijk volstroomt met water. De adrenaline stroomt door onze lijven en plannen voor een evacuatie worden gesmeed. Nog een keer spreken we onze trouwe vierwieler liefdevol toe en gelukkig is de reactie het prachtige geluid van de v8. Snel gaat de versnelling in de achteruit en met een uiterste krachtinspanning weet ze ons weer op het droge te zetten. We openen de deuren en het water spoelt de auto uit. Nog nabevend van het avontuur en met een natte auto en halve bumper minder rijden we terug. De leeuwen liggen een paar meter verder nog steeds rustig te slapen en lijken niets van dit spektakel te hebben meegekregen.

Nadat we onze eerste neushoorn gezien hebben, verlaten we de krater. Alleen de luipaard ontbreekt nu nog op de “Big Five” lijst die door ons gespot is. ’s Avonds lachen we nog even hartelijk om het feit dat dit hachelijke avontuur ons met gids nooit was gebeurd, maar dan waren we een hele belevenis minder rijk geweest.

Klik hier om ook sponsor te worden!

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk