Oranjeleeuwen: Dag 58 – Kompas weer op het Zuiden

Eerste bekeuring van de reis een feit

VAN: DAR ES SALAAM, TANZANIA
NAAR: KIDAYI, TANZANIA
KM VANDAAG: 370
KM TOTAAL: 13.818

De auto, die weer als een zonnetje loopt, wordt deze ochtend geprepareerd voor het laatste gedeelte van de reis. We laten de prachtige kustlijn van Tanzania achter ons om eindelijk weer kilometers af te leggen. Zuid-Afrika is nog zo’n 4500 kilometer van ons verwijderd en we hebben iets langer dan gepland van de prachtige witte stranden van Zanzibar genoten. Zaak om vandaag dus weer het kompas op het zuiden te zetten en een stapje dichter bij het einddoel te komen.

De wegen in Tanzania zijn over het algemeen prima, dus er kan flink gas worden gegeven. Het trage vrachtverkeer zorgt echter zo nu en dan voor wat oponthoudt. Bij de inhaalmanouvres die volgen is de samenwerking tussen bestuurder en bijrijder cruciaal. Aangezien er in Tanzania op de linker weghelft gereden wordt en wij in een linksgestuurde auto rijden, neemt de bijrijder hierbij de coordinatie voor zijn rekening. We zijn een tijdje onderweg als we door de politie gesommeerd worden te stoppen. Nu worden we wel vaker stopgezet, maar de gebaren van deze agent doen vermoeden dat we iets verkeerd gedaan hebben. En inderdaad, we gaan op de bon voor inhalen over een doorgetrokken streep. Frank en Stefan, die het bestuurderkoppel vormen, gaan voorzichtig de discussie aan. Hun charmeoffensief mag echter niet baten en de eerste bekeuring van de reis is een feit. Kosten: 24 euro.

We vervolgen onze weg door het prachtige Tanzania, dat zeker één van de mooiste landen is waar we tot nu toe doorheen zijn gekomen. Onze route voert ons door een natuurreservaat  waar voor de verandering maar weer eens genoten kan worden van olifanten, giraffes, buffels en ander wild. Aan het eind van de middag veranderd het landschap van uitgestrekte vlaktes naar hooggebergten. We worden verrast door de hoeveelheid omgeslagen en verongelukte vrachtwagens. Op de meest opmerkelijke plekken weten truckers hun voertuig van de weg af te sturen of te laten kapseizen. Tegen de tijd dat de zon achter de bergen zakt wordt een onderkomen gevonden in het bungalowpark ‘Crocodile Camp’ langs de kant van de weg.

Klik hier om ook sponsor te worden!

De leukste WK tips en acties in Tilburg?

www.tilburg.com/wk