Oranjeleeuwen: Dag 65 – Bijna de cel in

Hereniging met de Duitsers en Spanjaard

VAN: LUSAKA, ZAMBIA
NAAR: LIVINGSTONE, ZAMBIA
KM VANDAAG: 538
KM TOTAAL: 16.532

Uit reisverslagen hebben we vernomen dat de politie in Zambia wel eens de vervelendste van heel Afrika zou kunnen zijn. De eerste 500km hebben we nog geen enkele keer hoeven te stoppen en Laurens lacht al weer om al die reisverhalen. Niets van die politie te merken!

Als we de stad nog niet uit zijn, blijkt maar weer dat je dit soort conclusies beter kan trekken als je het land uit bent. We naderen een stoplicht als er een vrouwtje uit een taxibusje spingt en op ons afstormt. Ze trekt de deur van bestuurder Frank open, begint te vloeken en springt zeer agressief op de schoot van Laurens op de achterbank. Ze delegeert ons het busje te volgen naar het politiebureau zodat ze ons op de bon kan schrijven. We zijn ons op dat moment van geen kwaad bewust en van het vrouwtje is totaal geen hoogte te krijgen. Eenmaal aangekomen bij het bureau begint ook ons geduld langzaam op te raken en nemen we een iets agressievere houding aan. We vragen haar met ons mee te rijden naar de plaats waar we de mist in zijn gegaan, want we zijn er van overtuigd niets fout te hebben gedaan. Hier is de dame helemaal niet van gediend. Ze wil met ons meerijden, bewijzen welke overtreding we begaan hebben en ons daarna de cel in te gooien. We zouden weer een ervaring en een mooi verhaal rijker zijn, maar we denken onze tijd beter te kunnen spenderen dan de cel in Lusaka. Als Frank en Jeroen samen met de agente de route narijden, besluiten we het taktisch aan te pakken. Niet het wel of niet begaan van een verkeersovertreding, maar haar geboortestad en dagelijks leven zijn het onderwerp van gesprek. Ze slaat om en de agressieve gezichtsuitdrukking verandert in een lach. Als we het rondje hebben gedaan en bewust zijn van onze fout, stapt de vrouw lachend uit bij het politiebureau. Stefan en Laurens kijken elkaar aan en zijn er van overtuigd dat hier iets anders gebeurd is dan alleen een rondje rijden en een gesprek. Opnieuw ontsnapt aan een bekeuring vervolgen we onze weg naar Livingstone, waar we ons op kunnen maken voor een nieuw hoogtepunt van onze reis; de Victoria Falls.

In Livingstone vinden we een onderkomen en gaan we een hapje eten bij de pizzeria met “de beste pizza’s van Zambia”. Als we onze pizza net achter de kiezen hebben, worden we overvallen door een paar bekenden gezichten. De Duitsers Armin, Ronnie en Manu en de Spanjaard Nacho hebben onze Land Rover zien staan en komen samen met een nieuw gezelschap ook een hapje eten. Met de mannen, die ons in Noord-Kenia door de modder hebben geholpen, wisselen we de verhalen over de afgelopen weken uit. We gaan na het eten mee naar hun lodge en krijgen onder het genot van een drankje de beste tips over de Victoria Falls, die zij eerder op de dag bezocht hebben.

De leukste WK tips en acties in Tilburg?
www.tilburg.com/wk

Klik hier om ook sponsor te worden!