Orkest van de Achttiende Eeuw naar Tilburg

Het internationaal hoog gewaardeerde Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen, doet in zijn najaarstournee door Spanje en Nederland ook Tilburg aan. Het gloedvolle herfstconcert met werk van Bach & Mendelssohn staat op dinsdag 20 oktober in de concertzaal van Theaters Tilburg.

In het concert staan twee componisten centraal die behoren tot de uitersten van het werkterrein van het orkest van de Achttiende Eeuw: Bach & Mendelssohn. Hoewel de eerste componist werd geboren in de 17de eeuw en de laatste pas begin 19de eeuw, klinkt hun muziek verrassend goed samen.

Storm bij haardvuur
Bach schreef ruim tweehonderdvijftig cantates, waarvan de meeste openen met een instrumentale inleiding, een Sinfonia. Tijdens deze concertavond klinkt een mooie selectie die Frans Brüggen maakte: zes Sinfonia’s van J.S. Bach, waaronder nr. 35, 42 en het Sinfonia uit het beroemde Weihnachts Oratorium. Mendelssohn heeft in zijn leven vele reizen gemaakt. In 1829 bezocht hij Schotland, een reis die hem inspireerde tot het schrijven van zijn Derde Symfonie. U hoort de Schotse storm razen, maar dan wel behaaglijk vanuit een luie stoel.

Authentiek klassiek
Het Orkest van de Achttiende Eeuw bestaat uit 60 musici, afkomstig uit veel verschillende landen, die elk spelen op authentieke instrumenten of hedendaagse kopieën ervan. Wat betreft opzet en grootte benadert het orkest de meest luxueuze ‘klassieke’ orkesten uit de 18e en 19e eeuw uit Londen, Parijs en Wenen. Het orkest stelt zich ten doel de muziek zo authentiek mogelijk uit te voeren.

Programma
Dinsdag 20 oktober, concertzaal 20.30 uur
Orkest van de Achttiende Eeuw
dirigent: Frans Brüggen
J.S. Bach: 6 Sinfonias uit cantates, o.a. no. 35, 42, 209 & het Weihnachts Oratorium F. | Mendelssohn-Bartholdy: Symfonie Nr. 3 Schotse in a, op. 56
T € 26 | 19 | 14 | jongeren € 10  (+ € 2,25 servicetoeslag)
Reserveren: www.theaterstilburg.nl of 013 5432220.