Nieuws

Let op! Dit artikel is al 239 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Ouderen betalen al jaren te veel zorgpremie

Kiezen voor een verzekeraar bij wie je je vertrouwd voelt? Vooral 65-plussers baseren hun keuze voor een zorgverzekering op een specifieke verzekeraar. Deze groep blijft vaak langer dan 10 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar. Het gevolg hiervan? Een onnodig hoge premie. Jongeren kiezen daarentegen vooral voor de laagste premie, maar ook duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel. De grootste groep Nederlanders (50%) baseert hun keuze voor een zorgverzekering op een passende dekking. Dt blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Bron: Pricewise – Ouderen betalen al jaren te veel zorgpremie

Premie stijgt, maar zorgverzekering verandert

De meeste Nederlanders betaalden in 2020 € 110,- tot € 130,- per maand aan zorgpremie. Ouderen zitten daar met een zorgpremie van gemiddeld meer dan € 150,- per maand ver boven. Volgens Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, wordt dit grotendeels veroorzaakt door de loyaliteit aan hun verzekeraar. Hierdoor kijken ze niet of het voordeliger is om over te stappen. “Veel mensen, met name ouderen, stappen niet of zelden over van zorgverzekeraar uit angst om onderverzekerd te zijn. Natuurlijk hebben ouderen ook vaak meer zorg nodig en zijn ze daarom vaker aanvullend verzekerd, maar de verschillen in premie zijn te groot om enkel verklaard te worden door een hogere dekking. Deze groep blijft jarenlang plakken bij dezelfde verzekeraar, vaak al sinds de overgang van het Ziekenfonds naar de zorgverzekering in 2006. Dat is natuurlijk makkelijk, maar verzekeraars verhogen jaarlijks de premie en veranderen vaak dekkingen en polisvoorwaarden. De premie wordt dus steeds hoger, maar de verzekering blijft niet hetzelfde. Het is dus heel goed mogelijk dat de verzekering die je tien jaar geleden afsloot niet meer bij je past.” Volgens Löwik zou een passende dekking altijd op nummer één moeten staan bij de (her)overweging van de zorgverzekering. “Met een passende dekking ben je uiteindelijk goedkoper uit, omdat de kans groot is dat je anders voor onverwachte zorgkosten komt te staan of juist te veel betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.”

Jongere generaties gaan voor lage premie en duurzaamheid

Niet iedereen vindt een specifieke verzekeraar belangrijk: 31% van de Nederlanders kijkt bij het afsluiten van de zorgverzekering vooral naar het prijskaartje en 6% vindt een duurzame verzekeraar belangrijk. In tegenstelling tot de 65-plussers gaan de jongere generaties vaker voor een lage premie of voor duurzaamheid. “Een lage premie blijft bij veel jongeren doorslaggevend in de keuze voor de zorgverzekering. Opvallend is daarom dat jongere generaties vaker dan anderen de keuze baseren op duurzaamheid en daar ook extra premie voor willen betalen,” aldus Löwik. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 48% van de Nederlanders die zegt extra te willen betalen voor duurzaamheid, daar tussen de € 10,- en € 14,- per maand extra voor over heeft.