Overweldigende belangstelling voor de film Voor de Stilte

Wegens overweldigende belangstelling zal de film Voor de Stilte in Cinecitta meerdere malen vertoond gaan worden. Voor de Stilte is een documentaire van regisseur Richard Dols waarin de dood centraal staat en het leven wordt getoond.

In deze film zijn zeven portretten te zien van mensen die in een hospice verblijven en zijn opgegeven door medici. Voor de Stilte laat zien wat een goed gesprek met een mens doet, toont de maakbaarheid van het leven, hoe mensen tegen het eigen sterven aankijken en welke talenten en herinneringen zij met de dood meenemen. Een van de geportreteerde mensen in de film is Henk Kuiper, die op 1 april 2014 op 63 jarige leeftijd is overleden in hospice De Sporen in Tilburg. Jarenlang vocht hij voor het behoud van ‘zijn’ geliefde Lindeboom in Tilburg. Helaas verloor hij de strijd voor het behoud van deze eeuwenoude boom, alsook zijn strijd tegen kanker. Zus Maartje Kuiper verkoopt na de filmvoorstelling het boekje ‘Huttonia’ door Henk Kuiper over zijn woonavonturen.

Voor de Stilte is te zien op wo 22, ma 27, di 28 en wo 29 april. Zie voor tijden www.cinecitta.nl

Ticket € 9,00 via www.cinecitta.nl of aan de kassa van Cinecitta, elke dag vanaf 13.00 uur

Als er iemand sterft, gaan mensen zich realiseren dat ze dromen hebben om te vervullen, voor ze overlijden. Om alles uit het leven te halen wat er in zit, houden we er een druk programma op na. De hemel is hier en niet na de dood. Dat de dood en het sterven niet zo duidelijk zichtbaar zijn in onze maatschappij maakt het ook tot een taboe. Ze zijn echter een wezenlijk onderdeel. Het is onvermijdelijk. Daardoor is het goed erover te praten en ook te realiseren dat je alles kunt doen in je leven. Mensen in de laatste fase van hun leven hebben nog maar weinig te verliezen.De angst van verliezen is vaak een reden waarom dromen niet gerealiseerd worden. Een beetje bluf zou een nuchtere Nederlander geen kwaad doen. Door de dood zie je de waarde van het leven weer. In deze film zijn zeven portretten te zien van mensen die in een hospice verblijven en zijn opgegeven door medici. Wat gebeurt er als je opgegeven bent en je weet dat je dood gaat ? De dagen, weken en maanden voor het overlijden van deze zeven personen heeft regisseur Richard Dols op film vast gelegd. Om zo te kunnen laten zien wat er zo bijzonder is geweest in hun leven en hoe zij tegen de komende dood aankijken. Zorg is hierbij een belangrijke factor.

Maar nog meer de aandacht en het luisterend oor. Mensen willen hun verhaal graag delen met anderen en ze willen graag gehoord worden. Voor de Stilte laat zien wat een goed gesprek met een mens doet, toont de maakbaarheid van het leven, hoe mensen tegen het eigen sterven aankijken en welke talenten en herinneringen zij met de dood meenemen. Een van de geportreteeerde mensen in de film is Henk Kuiper, die op 1 april 2014 op 63 jarige leeftijd is overleden in hospice De Sporen in Tilburg. Henk was een echte liefhebber van de natuur. Jarenlang vocht hij voor het behoud van ‘zijn’ geliefde Lindeboom in Tilburg. Helaas verloor hij de strijd voor het behoud van deze eeuwenoude boom, alsook zijn strijd tegen kanker. De wrok die hij ontwikkelde in zijn gevecht heeft zich uiteindelijk geuit in lichamelijke en emotionele pijn. Langzaam moest hij leren de pijn los te laten en zijn aankomend sterven te verwerken. Kracht en energie haalde hij uit liedjes die hij grotendeels zelf schreef. Hij hoopte dat de mensen konden blijven genieten van hetgeen hij door de jaren heen vastlegde.