Pannenkoekendag: recept typisch Tilburgse pannenkoek

Tilburgse pannenkoek

Nostalgie: een heerlijke geur in huis en grootmoeder of je moeder achter het fornuis met een bak beslag en een koekenpan. Pannenkoeken, daar is toch iedereen dol op! Vrijdag 18 maart is het weer Nationale Pannenkoekendag. Nu kunnen wij alle plekken waar je in Tilburg pannenkoeken kunt eten opsommen, maar daar kiezen we deze keer niet voor! Speciaal voor Nationale Pannenkoekendag hebben we een recept voor een typisch Tilburgse pannenkoek samengesteld. 

Of je nu van hartige of zoete pannenkoeken houdt, de typisch Tilburgse pannenkoek biedt voor ieder wat wils. We hebben ervoor gekozen om zoete met hartige ingrediënten te combineren. Je kunt bepaalde ingrediënten natuurlijk altijd weglaten.

Het beslag

Het beslag is de zeer belangrijke basis voor de Tilburgse pannenkoek. Deze bestaat uit:

  • 125 gram bloem
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • halve theelepel zout
  • 1 ei
  • 250 ml KraftBier of BochtBier (naar eigen smaak invullen, het bier is overheersend in de smaak van je pannenkoek)
  • 30 gram gesmolten boter

De stroop

Verhit een pan met een dikke bodem. Strooi een laag suiker in de pan zodra deze heet genoeg is en laat het smelten. Strooi nog een laagje suiker in de pan wanneer de vorige laag volledig is gesmolten en laat ook deze smelten. Herhaal dit totdat de suiker is getransformeerd naar een lichtbruine karamel. Blus daarna de karamel af met Schrobbelèr. Voeg wat room en eventueel wat boter (niet te koud anders gaat het gigantisch spetteren en kan dit brandwonden opleveren) en laat het 10 minuten rustig koken tot een stroop.

De pannenkoek

Verhit een koekenpan op hoog vuur en gooi er een klontje boter in. Schenk het beslag in de koekenpan en voeg na 1 minuut wat La Trappe Trappistenkaas en spek van boerderij de Walhoeve toe. Draai de pannenkoek om en wacht totdat deze gaar is. Serveer de pannenkoek met je zelfgemaakte Schrobbelèrstroop.

Eigen recepten?

Heb jij zelf goede pannenkoekenrecepten die je graag met heel Tilburg wilt delen? Laat dit recept dan achter in de reacties! Fijne Pannenkoekendag iedereen!