Parkmanager Sophie Peters: ‘Het Spoorpark is een park voor én door de stad’

sophie peters

Twee jaar geleden werkte ze nog als marketingmanager in de farmaceutische wereld, maar sinds 1 januari is ze parkmanager van het Tilburgse Spoorpark: we hebben het over Sophie Peters. De 35-jarige Blaakse is ontzettend trots om te werken aan een van de grootste burgerinitiatieven van Nederland en kan niet wachten tot heel Tilburg het kan komen bekijken: “Het wordt echt een unieke plek!”

Foto’s: Camiel Donders

Sophie woont dertien jaar in Tilburg en heeft drie dochters wanneer ze besluit om het roer volledig om te gooien. “Ik heb altijd leuke banen gehad, maar op een gegeven moment dacht ik: ik wil meer voor de maatschappij betekenen.” Ze besluit voor zichzelf te beginnen en zich te focussen op projecten in de maatschappelijke sector. Dan komt plots de vacature voor parkmanager voor het Spoorpark online.

“Verschillende mensen attendeerden mij op de vacature en zeiden: dat is echt iets voor jou! Toen ik de tekst voor het eerst las dacht ik: nou…. dat vind ik helemaal niet. Maar toen ik de vacature de volgende dag opnieuw las dacht ik: ja dat is het dus wel!” Als parkmanager is Sophie o.a. verantwoordelijk voor de communicatie, is ze de verbindende kracht tussen het bestuur en de kwartiermakers, denkt ze na over het beleid en heeft ze contact met de buurtbewoners, gemeente en stakeholders.

‘Een plek waar je een hele dag kunt besteden’

Het Spoorpark is een burgerinitiatief. Dit betekent dat gemeente Tilburg niet zelf de aanleg van het park verzorgd, maar de burgers heeft gevraagd wat zij willen met het terrein. Uit maar liefst tachtig ideeën werden acht ‘kwartiermakers’ geselecteerd waarmee gezamenlijk het park wordt vormgegeven. Zo komt er bijvoorbeeld een urban sports area, beachvolleybal, horeca, scouting, levend water, een kunstwerk en een kleine permanente stadscamping.

De opening voor het Spoorpark staat gepland voor het weekend van 21 juni 2019, maar Sophie kan nu al niet meer wachten. “Het Spoorpark wordt een plek waar alles en iedereen samenkomt. We hebben straks leuke horeca, mooie plekken om te picknicken met je gezin en een beweegtuin voor ouderen. Het is gewoon een hele mooie mengelmoes. We hebben in Tilburg hele leuke winkelstraten, restaurants, cafés. Maar een plek nabij het centrum waar je een hele dag kunt besteden, die is er gewoon nog niet.”

Sophie Peters

Honden

Het grote aantal nieuwsgierige Tilburgers heeft Sophie heel positief verrast. “Maar natuurlijk zijn er ook discussies: over honden bijvoorbeeld. Wat ik daar lastig aan vind, is dat ik het als parkmanager graag iedereen naar hun zin maak. Dat je mensen die heel veel van hun hond houden dan moet teleurstellen, dat past niet zo goed bij mij. Maar dat moet wel. Als ik dan onze motivering uit kan leggen, dan hebben ze daar begrip voor. Maar soms krijg je die kans niet en ontstaat er veel negativiteit. Dat vind ik wel lastig.”

Ondanks de sporadische negativiteit, denkt Sophie dat heel Tilburg straks ontzettend trots gaat zijn op het Spoorpark. “Tilburgers moeten altijd overtuigd worden. Ze kunnen nogal terughoudend zijn en soms ook minder positief. Maar als het dan eenmaal een daverend succes blijkt, dan zijn ze allemaal als een blad aan de boom zo omgekeerd. Dan zeggen ze: ‘oh ja het was ook wel echt een goed idee!’. Ik vind het heel leuk dat ze zo hun mening bijdraaien, maar ze moeten wel eerst overtuigd worden.”

‘Ze komen bij ons voor advies’

Omdat het Spoorpark een van de grootste burgerinitiatieven van Nederland is, is het een voorbeeld voor projecten door heel Nederland. “Partijen uit het hele land komen bij ons voor advies. En dat is alleen maar leuk. Je leert er zelf veel van, maar je kunt ook andere mensen een soort start geven. We kunnen nooit weten of de manier waarop wij het Spoorpark ontwikkeld hebben de beste manier is, maar het is in ieder geval een manier die tot op heden heel goed werkt.”

“Ik merk dan ook dat als ik weer over ons project mag vertellen, ik écht trots ben. Trots op wat we hier met z’n allen al hebben bereikt. Op de mensen die hier vanaf de start tot aan nu met heel veel inzet aan hebben gewerkt. Het is een burgerinitiatief dat ook echt door de burgers in de stad wordt gerealiseerd: een park voor én door de stad. Daar mogen we heel trots op zijn!”

De opening

Wat Sophie gaat doen op de eerste dag van de opening? “Als ik even de tijd heb, dan ga ik eens zitten en om me heen kijken. Wat gaan mensen doen? Waar gaan ze zitten? Daar heb ik nu wel een voorstelling van, maar ja: Tilburgers blijven Tilburgers. Je weet het dus nooit!”

Trots op Tilburg

In de rubriek ‘Trots’ lichten we maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein, Willem II supporter John Mouthaan, Trappers icoon Diederick Hagemeijer, conciërge Robert Martens, juf Eefje Mommers, creatief brein Noortje van Venrooij en de maatschappelijk betrokken Familie Can.