Passie & liefde voor koken: Tilburgs kookboek Kok in Lockdown vanaf dit weekend in de boekhandel

kok in lockdown

Precies een jaar nadat de tweede lockdown inging en de horeca moest sluiten, ligt het kookboek Kok in Lockdown in de Tilburgse boekhandel. Het is een boek geworden waar de passie vanaf spat. In het boek vind je fantastische recepten met wijnsuggesties, persoonlijke verhalen van diverse Tilburgse koks en veel meer. Want hoe gingen koks van verschillende Tilburgse horecazaken om met de horecasluiting en waar komt überhaupt hun passie voor koken vandaan? Je leest het in dit prachtige boek. 

Geen 28 dagen dicht, maar ruim 195

Initiatiefnemer van Kok in Lockdown is horecaondernemer Rien van Linschoten. Toen premier Rutte op 13 oktober 2020 aankondigde dat de horeca de deuren weer moest sluiten, kwam hij in actie. “Ik wilde de Tilburgse koks een hart onder de riem steken en iets positiefs doen door de verhalen van de diverse koks te vertellen.” Hij schakelde de hulp in van vijf topfotografen, een schrijver en besloot een boek te maken over de passie van Tilburgse koks.

28 dagen lang – zo lang zou de lockdown duren – zou Rien samen met auteur Annemieke Friesen, een sommelier en fotograaf langsgaan bij een andere kok. Voor hun verhaal, een lekker recept en mooie foto’s. Helaas duurde de lockdown geen 28, maar 195 dagen en zelfs nog langer voordat je weer bij restaurants naar binnen mocht. En dus werd het idee van Rien bijgesteld en uitgebreid naar de persoonlijke verhalen van veertig Tilburgse koks.

Onder andere de koks van Gastrobar RIX, Te Koop in Tilburg, Sarban, RAK, TOKObar to Go, De Burgerij, Hofstede de Blaak, Slagroom, Pizzabar Rijslust en vele anderen komen aan bod in het boek.

Tijdreis met veertig koks langs Tilburgse horeca

Na een intensief traject, is het nu eindelijk zover: het boek Kok in Lockdown is te koop. Het is een robuust en tegelijk kleurrijk boek geworden. Met stoere vormgeving en veel ruimte voor tekst en beeld. Als lezer maak je een culinaire tijdreis langs de veertig koks die werkzaam zijn in voornamelijk Tilburgse horeca. De koks in het boek worden in de spotlight gezet. Het zijn immers zij die tijdens de lockdown hun passie niet konden uitvoeren: het bereiden van heerlijke maaltijden voor liefhebbende gasten.

Elke kok krijgt in het boek ruim de aandacht, namelijk maar liefst tien pagina’s per kok. Hierin lees je zijn of haar verhaal, een heerlijk recept én wijnsuggestie van wijnsommelier Peter de Ruijter. Ook delen de koks hun kookboekentips, favoriete adresjes en veel meer.

Voor het goede doel

Initiatiefnemer Rien van Linschoten wil niks verdienen aan het boek. En dus gaat de opbrengst naar meiden in een weeshuis in Nepal. Met de opbrengst hoopt Rien ervoor te zorgen dat deze meiden hun studie kunnen bekostigen en bij te dragen aan een mooie toekomst van deze dames.

Boek kopen

Wil jij Kok in Lockdown aanschaffen? Het boek is vanaf zaterdag 16 december te koop in Tilburgse boekhandels zoals Gianotten Mutsaers en 63 Graden kookboekenwinkel. Tevens is het boek online te bestellen.