Peerke Donders viert een maand vol liefde

Peerke Donders Park viert in februari een maand vol liefde: jongeren verspreiden boodschappen van liefde, bezoekers van Peerke Donders Paviljoen verklaren de liefde via YouTube en de Stichting Vrienden Petrus Donders biedt een Peerke-sleutelhanger aan. Valentijnsdag vormt het hoogtepunt met een lezing en een buffet. Paul Spapens geeft die dag een lezing over Valentijnsdag en café Bij Peerke Donders organiseert aansluitend een buffet met hartverwarmende hapjes en drankjes. Ieder is van harte welkom, maar singles met een hart voor Peerke, ontmoeten op deze bijzondere avond wellicht hun partner voor het leven.

Valentijnsdag
Op Valentijnsdag 14 februari opent Peerke Donders Paviljoen de deuren voor alle mensen die een boodschap van liefde willen versturen of inspreken op YouTube. Zo zijn er speciale ansichtkaarten gemaakt waarmee blijken van (naasten-) liefde verstuurd kunnen worden. Daarbij is een jonge Tilburger aanwezig die opereert onder de naam ‘Échte Liefde’. Hij interviewt bezoekers over hun gedachten over de ‘liefde’ en filmt ze om hun hartenwensen via YouTube kenbaar te maken. Vervolgens geeft Paul Spapens een lezing over liefde, religie, geloof en bijgeloof. Hij geeft een uiteenzetting over het hoe en waarom van Valentijn en zal de relatie tot Peerke Donders beschrijven, die zich in plaats van de romantische liefde voor de naastenliefde inzette. De singles die hopen om in het nieuwe jaar de liefde van hun leven te gaan ontmoeten, steken een kaarsje op in de kapel bij Peerke Donders om steun te vragen bij het vinden van een partner. De middag wordt afgesloten met een ‘liefdesbuffet’ in het café Bij Peerke Donders: drankjes en hapjes om de sfeer te veraangenamen en om liefdevolle ontmoetingen te bevorderen.

Jongerenactie
De naastenliefde betreft echter niet alleen de Peerkeliefhebbers. Volgens Nancy Swaanen, initiator van het project ‘So You Think You Can Love?’, is naastenliefde actueler dan ooit. Het project stelt vragen: ‘Ken jij iemand die arm is? Of iemand die ziek is en verzorging nodig heeft?’ Liefde gaat over respect hebben voor elkaar, over naastenliefde en over normen en waarden. SYTYCL? is een educatief project waarbij de deelnemers letterlijk en figuurlijk kleur bekennen en er bijzondere groepsgesprekken ontstaan. Aansluitend maken zij kunstzinnige bewijzen van naastenliefde. Jongeren van de Cobbenhagenmavo helpen mee deze hedendaagse ‘messages of love’ de wereld in te sturen. Daarnaast heeft Peerke Donders Paviljoen honderden ansichtkaarten verspreid naar scholen voor voortgezet onderwijs en scoutinggroepen. De jongeren mogen hun liefde betuigen aan diegenen die hen na aan het hart liggen. Zij geven daarmee tevens een ‘vrijkaart’ voor gratis toegang tot het Peerke Donders Paviljoen om de expo ‘De NWE Liefde’ te bekijken en de permanente opstelling over de zeven werken van barmhartigheid.

Romantische liefde en ‘Échte Liefde’
Het podium voor De NWE Liefde in het Paviljoen is sinds de opening in oktober 2013 uitgebreid met twee kunstenaars: Anja van Eersel (1958) en ‘Échte Liefde’ (1986). Fotograaf Anja van Eersel maakte een achttal kleine, intieme portretten waarin zij zocht naar de diversiteit in de (romantische) liefde tussen twee mensen: onder andere kinderen, ouderen, pubers, homoseksuelen, allochtonen en gehandicapten. Want liefde maakt geen onderscheid, de liefde oordeelt niet. De zwart-wit portretten laten de kijker de puurheid van de liefde ervaren.

‘Échte Liefde’ is de naam van een concept. De jonge Surinaamse man die dit concept vertegenwoordigt wil onbekend blijven ‘omdat het over de liefde moet gaan’. Als graffitiartiest die het Tilburgse straatbeeld mooier maakt, werd hij geadviseerd een thema te nemen dat recht uit het hart komt. Het moest iets zijn dat dicht bij hem zelf lag en waarmee hij zich zelf kon identificeren. ‘Échte Liefde’ werd zijn levensmotto. ‘Échte Liefde’ ontwikkelde een productenlijn met caps, truien en andere gadgets.

 

Vanaf 1 februari
Expositie met o.a. Anja van Eersel, ‘Échte Liefde’ en ‘So You Think You Can Love?’.


Vrijdag 14 februari
Paviljoen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Inloop is vrij.
Lezing Paul Spapens 17.00 tot 18.00 uur, gevolgd door buffet vanaf 18.15 uur.
Kosten voor het totaal programma bedragen € 30,-.

Wie hieraan wil deelnemen, kan zich aanmelden met de vermelding ‘lezing en diner’ via boekingenPDP@mommerskwartier.nl. Na aanmelding ontvangt u informatie over de betaling.

 

Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 20, 5011 XG Tilburg
www.peerkedonders.nl