Peerke het Meubelmeneerke: ‘Tilburg is groot geworden door mensen van heinde en ver’

peerke hessels

Trots op de stad, al ruim 25 jaar echte ‘Korvelnaar’, 35 jaar Tilburger en 57 jaar wereldburger; dat is Peerke alias het meubelmeneerke Hessels. Hij zag de stad en zijn straat in de loop der jaren positief veranderen, maar heeft altijd een kritische noot. “Het is tijd dat Tilburg haar basis op orde brengt.” Tijd om in gesprek te gaan met deze markante Tilburger.

Terug naar het begin. Peerke komt als geboren en getogen Bredanaar zo’n 35 jaar geleden in Tilburg terecht. Hij werkt bij een tweedehands meubelwinkel van zijn oom en ziet een markt in Tilburg. Want; Tilburg is een jonge stad vol studenten. Na een tijdje neemt hij de winkel van zijn oom in de Tivolistraat over en gaat verder als Peerke Meubels. Als de gemeente zijn pand sloopt om er de Interpolistuin van te maken, strijkt hij neer aan de Korvelseweg.

“De allermooiste straat van Tilburg. De Korvelseweg is eigenlijk Tilburg in het klein. De levendigheid, de verschillende culturen en saamhorigheid onder winkeliers en bewoners maken de straat geweldig. Je vindt hier zoveel prachtige winkels, horeca en het is bovendien een belangrijke verkeersader voor het centrum. Ik heb het laatst geteld. Er zijn winkels van maar liefst 17 verschillende nationaliteiten in de straat.”

‘Je leert van verschillende culturen’

Peerke strijdt met ziel en zaligheid voor zijn Korvelseweg en is inmiddels voorzitter van de ondernemersvereniging van het gebied. “We organiseren van alles, hebben onze eigen feestverlichting, verschillende braderieën en evenementen. Dat doen we met een werkgroep van zo’n 25 personen waarin heel veel verschillende culturen zijn vertegenwoordigd.”

Die diversiteit aan culturen vindt Peerke enorm belangrijk. “Je kunt zo enorm veel leren van andere culturen. Bovendien is Tilburg groot geworden door mensen van heinde en ver. Dat was in de tijd van de textielindustrie zo en is nu niet anders.”

Dat Peerke graag verschillende nationaliteiten samenbrengt, wordt nog maar eens duidelijk als hij een liefdesmuur aan de Korvelseweg laat plaatsen. “De term muur had nogal een negatieve lading in bijvoorbeeld Amerika en Hongarije. Puur gebaseerd op het buitenhouden van nationaliteiten en culturen, terwijl je samen sterker staat. Ik wilde een positieve muur waarop mensen lieve boodschappen konden schrijven. Mensen mogen best kritisch zijn, dat ben ik ook, maar mogen ook veel meer in de spiegel kijken in plaats van afgeven op anderen. Als je met zijn allen ergens je schouders onder zet, bereik je veel meer.”

‘Tilburg moet eerst haar basis op orde brengen’

Kritisch, dat is Peerke zeker. “De term Schôônste stad van ’t laand slaat inmiddels nergens meer op. We hebben hier zoveel straatvuil en de stad is gewoon vies. Dat moet de overheid als allereerste gaan aanpakken.”

“Maar dat is slechts een klein voorbeeld uit een groter probleem. Voordat Tilburg moet nadenken om meer bedrijven en toeristen naar de stad te halen, moeten ze eerst de basis op orde hebben.”

Peerke vindt dat de gemeente het woonklimaat in de stad veel beter moet maken. “Denk aan voorzieningen voor de inwoners, groen in de stad, openbare kunst en een betere infrastructuur. Wat mij betreft mogen Tilburgers veel kritischer zijn op de overheid. De gemeente moet meer luisteren naar de wensen van haar inwoners en tussentijds met haar burgers in gesprek.”

peerke hessels

‘De gemeente danst naar de pijpen van het grote geld’

Wat Peerke ook mist is langetermijnvisie. “Elke vier jaar zijn er verkiezingen en doen de verschillende politieke partijen een hoop beloften die ze na de verkiezingen totaal negeren. Ze proberen je stem te winnen om op het pluche terecht te komen en gaan daarna vier jaar lang die zetels verdedigen. Dat is een korte termijn gedachte.”

Hij vindt ook dat Tilburg het heft veel meer in eigen handen moet nemen. “Tilburg danst veel te veel naar de pijpen van het grote geld, terwijl ze zelf honderden miljoenen op de plank hebben liggen. De ontwikkelingen in de binnenstad bijvoorbeeld. Grote vastgoedpartijen hebben het daar voor het zeggen. Overigens vind ik de ontwikkelingen in de binnenstad positief, het zorgt dat de stad jong blijft. Maar ook de Spoorzone, dat vind ik echt een gemiste kans. Het is een prachtig gebied maar volledig ingericht naar de wensen van grotere investeerders. Ik mis daar ruimte voor ontwikkeling, een plek waar talent de kans krijgt, een plek waar dingen mogen mislukken.”

En als de gemeente er dan voor kiest om haar nek uit te steken om meer toeristen naar de stad te trekken, mist Peerke weer een basiselement: een transferium. “Dat heeft iedere zelf respecterende stad. Maak een transferium op ’t Laar die je vanaf de A58 kunt zien. Laat vanuit daar een kabelbaan vertrekken naar de Efteling, de Beekse Bergen en het centrum. Dan doe je echt iets unieks waarmee je mensen naar de stad haalt. Waar een wil is, is een weg.”

‘Discussie leidt tot gesprek’

Kunst in de openbare ruimte is ook iets waarin Peerke veel meer zou investeren. “Kijk zo’n Draaiend Huis bijvoorbeeld. Wat je er ook van vindt, het is landelijk nieuws. Mensen gaan met elkaar in discussie en dat is positief. Discussie leidt tot gesprek en daarvan worden we allemaal sterker.”

Discussie ziet Peerke dan ook als iets positiefs. “Ook bij ons in de ondernemersvereniging hebben we regelmatig discussies. Iedereen betaalt natuurlijk zijn of haar financiële bijdrage en vindt dat daar iets anders mee moet gebeuren. Maar juist door van mening te verschillen en het daarover te hebben, ontstaan de beste ideeën die uiteindelijk ook breed gedragen worden.”

Een van die ideeën die inmiddels breed gedragen wordt, is de nieuwe bestemming van de leegstaande kerk op de Korvel. “Daar willen we een museum van maken waar detailhandel & horeca wordt verweven met de geschiedenis van de stad. Het museum moet straks gratis toegankelijk zijn. Achter de schermen zijn we hier heel erg druk mee bezig en het lijkt erop dat het museum er gaat komen.”

Ongezouten mening van Tilburgers

In opdracht van Citymarketing Tilburg geven we in de rubriek ‘Ongezouten’ creatieve Tilburgers een podium. Zij krijgen de kans om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Peerke Hessels nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

  • Tommy Grein: ‘Andere steden ontwikkelen ook wel, maar Tilburg gaat vijf tot tien keer harder’
  • Ruud van Oeveren: ‘Zet deze gemeenteraad eens een dag vol met kinderen, kijken wat er dan gebeurt’
  • Thea Blitterswijk: ‘Mooi die Spoorzone, maar nu is Tilburg Noord aan de beurt’
  • Evi de Werd: ‘Ik ben niet de beste fotograaf, maar ze hebben wél mij gekozen’
  • Professor Arnoud-Jan Bijsterveld: ‘Tilburg is geen stad van brave mensen’
  • Tyrone Tjon A Loi: ‘Schijt aan de randstad!’
  • Frens Frijns: ‘Tilburg moet groter durven denken’
  • Bas Vermeer: ‘Tilburg is als een oud besje dat de hele nacht door danst’
  • Rabia Alizadah: ‘Ik hoop dat Sarban heeft bijgedragen aan de openheid van Tilburgers’
  • Frank van Pamelen: ‘Ik wind me op als de underdog wordt platgewalst door het grote geld’
  • Marlous Mutsaers: Tilburg is geen arbeidersstad meer: ‘We zijn toe aan winkels in een hoger segment’
  • Jochen Otten: ‘Het zelfbeeld van de Tilburger is veranderd, de rol van underdog is weg’
  • Erwin Schellekens: ‘Tilburg is een groeibriljant, stop het vergelijk met andere steden en ga uit van eigen kracht’
  • Anouk van den Broek: Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’
  • Niek van den Broek: Tilburg als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’
  • Pieter Voogt: Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
  • Patrick Kokx: Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’