Pien ontwerpt nieuwe kunstzinnige entree voor de LocHal

De noordentree van de LocHal krijgt na de zomer een nieuwe smoel. Dan wordt namelijk de kunstdeur gerealiseerd die is ontworpen door Pien den Hollander. In 2018 bedacht ze het winnende ontwerp, maar technisch onderzoek, financiering en de corona-periode hebben flink wat tijd in beslag genomen. Nu is het zo ver: de productie is in volle gang en naar verwachting is het kunstwerk eind september klaar.

Impressie van de nieuwe entree

Inspiratie voor het ontwerp zijn oude foto’s van zwevende locomotieven. In de ingang zal een kraan worden geïnstalleerd en hieraan hangt een plaat staal. De plaat staal wordt gedurende de dag door de kraan verplaatst. De beweging is zo langzaam, dat hij nauwelijks zichtbaar is. Hij gaat eerst naar achteren, en komt dan langzaam weer terug. De deur is dus altijd ‘in transitie’ en is hierdoor gedurende openingstijd juist onderdeel van ‘de verbinding’ in plaats van een afscheiding tussen twee ruimtes. Uiteraard blijft de ingang goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Winnend ontwerp tijdens De Kunstopdracht

Pien bedacht dit winnende ontwerp tijdens ‘De Kunstopdracht’ van Kunstloc. Dit is een tweejaarlijkse workshoptraject voor beginnende beeldend kunstenaars, vormgevers, nieuwe media kunstenaars en (landschap)architecten. Zij leren meer over de opdrachtpraktijk, de financiële situatie, het beheer en behoud van kunstwerken in de openbare ruimte en presentatietechnieken. Kandidaten krijgen de kans een echte opdracht te winnen. In 2018 was dat het maken van het ontwerp voor de noordelijke entree van de LocHal. De commissie van De Kunstopdracht bekroonde het ontwerp van Pien den Hollander als winnend ontwerp! Pien: “De vraag om een kunstzinnige entree mét een functioneel afsluitend element te ontwerpen deed me denken aan de transitie die de LocHal heeft doorgemaakt van onderdeel van de Verboden Stad, naar ontmoetingsplek met culturele invulling.”

Gemeentelijke kunstcollectie

De deur is een kunstwerk in de publieke ruimte en is deels ontworpen als kunstwerk, deels als functionele deur. Dat doet Pien in opdracht van de gebruikers van de LocHal; Bibliotheek Midden Brabant, Kunstloc Brabant en Seats2Meet. Gemeente Tilburg wordt eigenaar van het kunstwerk en het werk wordt opgenomen in de gemeentelijke kunstcollectie.

Meer informatie

Meer weten over het ontwerp? Check dan even deze website. Hieronder kun je een video van Pien over het project bekijken.