Piushavenblogger Freddie de Roeck: ‘de skyline van Tilburg mag nog mooier worden!’

Freddie de Roeck

Dat de Piushaven volop in ontwikkeling is en een van de trekpleisters van de stad is geworden, weten inmiddels heel veel mensen. Zo ook Freddie de Roeck. De 40-jarige Tilburger volgt de ontwikkelingen in het gebied al een jaar of vijf op de voet en legt de veranderingen dagelijks vast op foto. Tijd voor een portret van deze trotse Tilburger.

Foto’s: Camiel Donders (Drawing Light)

Freddie, die samen met zijn moeder in de wijk Jeruzalem aan de rand van de Piushaven woont, loopt bijna dagelijks vijf kilometer door het gebied. Daar ontstond ook zijn passie voor fotografie. “Ik begon met mijn mobiele telefoon. Maar al gauw merkte ik dat ik het fotograferen enorm leuk vond en wilde ik er meer mee gaan doen. Toen heb ik verschillende camera’s aangeschaft, ben ik gaan fotograferen en fotografieworkshops gaan volgen om mijn foto’s beter te maken.” Sinds dat moment zijn Freddie en zijn camera’s onafscheidelijk. “Ik heb ze altijd bij me. Als ik iets zie, wil ik er meteen een foto van kunnen maken.”

‘De Piushaven is fantastisch’

Inmiddels besteedt Freddie tussen de 20 en 30 uur per week aan fotografie. Hij werkt ook nog 20 uur per week bij de Diamant Groep en haalt grofvuil op in Tilburg Noord. “Als ik ’s middags thuiskom, ga ik altijd eventjes rusten. Daarna maak ik meestal een wandeling in Moerenburg, de Piushaven en de binnenstad om mijn hoofd leeg te maken.”

Om zijn foto’s een platform te geven, zette hij stadsblog MijnPiushaven.nl op. Van de sloop van gebouwen naar de bouw van nieuwe gebouwen en van horecanieuws tot straatbeelden: je vindt het op MijnPiushaven.nl. “Het begon als hobby, maar begint aardig serieus te worden. Dagelijks lezen honderden mensen mijn blogs. Ik hou er zelfs betaalde opdrachten aan over. Soms krijg ik weleens kritiek op mijn spelling, maar dan denk ik: ik ben toch een fotograaf en geen schrijver? Ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind.” Toch maakt hij er de laatste tijd een sport van om meer nieuws te melden. “Ik vind het wel leuk als ik als klein flutblogje eerder een nieuwtje heb dan de krant bijvoorbeeld.”

Freddie zag de Piushaven ontwikkelen van een gebied waar weinig te doen is tot een bruisende plek in Tilburg. “Er is zoveel horeca en zeker in de zomer vind ik het hier fantastisch. Ik kom eigenlijk bij alle ondernemers over de vloer. Natuurlijk is het soms jammer dat er gebouwen verdwijnen, maar zo lang er leuke dingen voor terugkomen, vind ik het goed.”

Freddie de Roeck

‘Ik heb verschillende BN-ers voor mijn camera gehad’

Ook de entertainmentindustrie is Freddie niet onbekend. Volkszanger John de Bever nam hem na een ontmoeting op Festival van het Levenslied onder zijn hoede. “Ik heb verschillende concerten van John de Bever gefotografeerd. Toen ben ik ook meer evenementenfotografie gaan doen en shoots op de rode loper. Van Doe Maar tot Kensington tot Anouk, ik heb ze voor mijn camera gehad. Toch zijn dit soort klussen afgenomen. “Iedere keer naar Rotterdam en Amsterdam vind ik te vermoeiend.”

Maar ook in Tilburg krijgt hij genoeg klussen. Hij fotografeerde de hele bouw van het nieuwe Van Der Valk hotel, krijgt regelmatig verzoeken van regionale media om foto’s te maken en lokale ondernemers weten hem te vinden. “Alles wat ik verdien met fotografie, investeer ik in apparatuur. Het blijft mijn hobby en ik wil mezelf blijven ontwikkelen.”

‘Skylines en avondfotografie vind ik geweldig’

Zo is hij de laatste tijd vooral bezig met avondfotografie en de fotografie van skylines. “Als het aan mij ligt, komt er nog veel meer hoogbouw in Tilburg. Ik hou van skylines.” Zo is hij afgelopen jaar bezig geweest met zijn project de Skyline van Tilburg, waar hij de skyline vanaf verschillende locaties vastlegt. “Ik zou graag nog een keer vanaf het dak van de Watertoren en de Interpolistoren fotograferen.”

‘Mijn droom is een eigen foto expositie’

Maar de dromen van Freddie zijn groter dan het fotograferen vanaf het dak van Tilburgse gebouwen. “Een eigen foto expositie zou ik echt super gaaf vinden.” Laat dat nou een van de prijzen zijn als je wordt verkozen tot tweede stadsfotograaf van Tilburg. “Natuurlijk doe ik ook dit jaar weer mee met de verkiezing en hoop ik dat ik win. Maar ook al win ik niet, dan doe ik volgend jaar gewoon weer mee.”

Met verschillende foto’s werd hij al eens genomineerd tijdens fotografiewedstrijden. “Bijvoorbeeld mijn laatste foto van de sloop van Tilburion. Ik heb het allerlaatste stukje Tilburion vastgelegd en met een zwart-wit filter een oostblok-achtige setting gecreëerd. Die foto werd ook in de media breed uitgemeten.”

Toch blijft Freddie bescheiden. “Ik blijf gewoon mijn rondjes lopen door de stad en kijk wel wat ik tegenkom. Maar fotograferen zal ik altijd blijven doen.”

Trots op Tilburg

In de rubriek ‘Trots’ lichten we maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein, Willem II supporter John Mouthaan, Trappers icoon Diederick Hagemeijer, conciërge Robert Martens, juf Eefje Mommers, creatief brein Noortje van Venrooij, de maatschappelijk betrokken Familie Can, parkmanager van het Spoorpark Sophie Peters, Willem II talent Daan Legro en Leslie Smits van Stichting ’t Anker.