Pleun Verhoeven wint kwartfinale Read2Me!

Pleun Verhoeven

Maar liefst 10 voorleeskampioenen streden op 13 maart in de Bibliotheek LocHal een spannende strijd om een plaats in de Provinciale finale van Read2Me!, dé voorleeswedstrijd voor de brugklas.

De voorleeskampioen die de kwartfinale van Read2Me! gewonnen heeft is dertienjarige Pleun Verhoeven van het Reeshof College (Tilburg). Die voorlas uit het boek: ‘Kil’ van Mel Wallis de Vries. Zij neemt het tijdens de Provinciale ronde op 11 april in CC Jan van Besouw in Goirle op tegen de andere regionale voorleeskampioenen. De landelijke finale is op 25 mei in Podium De Hoge Woerd (De Meern, Utrecht).

Deelnemers uit de regio

De kandidaten die meededen aan de kwartfinale waren leerlingen van 10 middelbare scholen uit de regio Tilburg, Waalwijk en Goirle: Reeshof College, 2College Ruivenmavo en Jozefmavo, Campus013, Dr. Mollercollege, Mill Hill College, Willem van Oranje College, SG De Overlaat, De Nieuwste School, Odulphus Lyceum.

De vakkundige jury bestaande uit Young Adult-schrijfster en docent Nederlands en drama Juultje van den Nieuwenhof, Junior Stadsdichter Tilburg 2018 Marije van Pamelen en directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant Peter Kok hadden er een zware taak aan om de beste voorlezer te kiezen. Over Pleun zei de jury: “Zij weet met haar stem de juiste sfeer en emoties neer te zetten. Met een mooie spanningsboog weet ze het publiek vast te houden, van begin tot eind.” De jury kreeg tijdens het voorlezen kippenvel. Tijdens de prijsuitreiking noemde Peter Kok niet meteen haar naam maar herhaalde hij de laatste aangrijpende zin uit het fragment uit de thriller Kil: “Ik heb het zo koud!”.

Enthousiast publiek

Ongeveer 80 supporters waren aanwezig om de finalisten aan te moedigen. Zij mochten een publieksstem uitbrengen. Opvallend was dat alle kandidaten heel rustig en relaxed op het podium zaten. Peter Kok gaf hen daarvoor namens de juryleden nog een extra compliment. Na het tellen van de stemmen kwam de dertienjarige Thiemen Bergsma van 2College Ruivenmavo als publiekswinnaar tevoorschijn. Beide jury’s waren unaniem in hun keuzes want Thiemen stond bij de vakjury ook als tweede op de lijst. Bij hem was duidelijk merkbaar dat hij zich ook met drama bezighoudt in zijn vrije tijd.

De wedstrijd vond plaats in de nieuwe Bibliotheek LocHal. Het geheel werd gepresenteerd door de schrijver Frank van Pamelen.