Plezier aan de eettafel met De Reis van 5

reis van 5

Kinderen gezonder laten eten. Hoe doe je dat? Merel Vingerhoets (23) en Brenda Janssen (24) hebben daar iets op bedacht met De Reis van 5. Dit bordspel in piratenthema laat kinderen op een leuke en speelse manier kennismaken met groente en fruit. Aan ambitie geen gebrek bij de dames: “We willen Nederland veroveren!”

Communicatie & Multimedia Designer Brenda en Advanced Business Creator Merel kwamen op het idee om een spel te ontwikkelen tijdens hun minor Co-Design. In eerste instantie was het hun insteek om zieke kinderen gezonder te laten eten, maar al snel hebben zij hun doelgroep verbreed. Merel: “Onze focus ligt niet alleen op de zorg, maar op plezier aan de eettafel bij ieder gezin.”

Samen op wereldreis

Met De Reis van 5 gaan ouders en kinderen samen op ontdekkingsreis. Als piratenbemanning reis je aan de hand van opdrachten van land naar land en kom je onderweg smakelijke wezens tegen, zoals een zeeslang van druiven. “Als het om eten gaat moet je niet te belerend zijn”, vertelt Brenda. “Wanneer je gaat forceren wil een kind juist helemaal niet meer eten.” Met De Reis van 5 gaat het niet om ‘moeten eten’, maar om spelenderwijs verleiden; geen strijd aan tafel, maar gezelligheid.

Voor je het spel begint, stel je een piratencontract op. Door een handtekening te zetten bevestig je dat je de uitdaging aangaat om spannende opdrachten uit te voeren. Ook schrijf je op wat de beloningen zijn waar je kind voor speelt. Heb je alle opdrachten volbracht, dan ben je kapitein van je eigen schip.

Merel en Brenda hebben voor De Reis van 5 met verschillende partijen samengewerkt. Zo heeft het Voedingscentrum in lijn met hun voedingsadviezen inhoudelijk mee bepaald welke producten in de recepten terugkomen. Daarnaast hebben de dames een kinderboekenschrijfster benaderd om de tekst op de opdrachtkaartjes goed af te stemmen op de beleving van kinderen. Andere belangrijke partners zijn het Universitair Medisch Centrum Groningen, Wilhelmina Kinderziekenhuis en Ucreate.

Kapitein Bakboord en Kapitein Stuurboord

Na hun studie zijn Brenda en Merel verdergegaan met De Reis van 5 als bedrijf. Binnen het bedrijf heeft ieder haar eigen rol. Brenda is de creatieve geest en houdt zich bezig met de vormgeving. Merel is op haar beurt verantwoordelijk voor het commerciële aspect, de teksten en de structuur. “Dat is waarom mijn bijnaam Kapitein Stuurboord is, en die van Brenda Kapitein Bakboord”, vertelt Merel met een knipoog.

Merel en Brenda zitten met hun kantoor aan de Tilburgse Besterdring. Beiden komen van buiten de stad: Brenda uit Breda en Merel uit Middelbeers. Ze kozen Tilburg vooral vanwege de ligging. Inmiddels zit de stad in hun hart: “Tilburg is echt een stad van saamhorigheid. De stad is heel open.”

Perfectioneren en uitbreiden

Naast de verkoop en promotie van De Reis van 5 zijn Brenda en Merel bezig om workshops op te zetten in het thema van hun bordspel. Ook willen ze dat De Reis van 5 op grotere schaal gespeeld kan worden, bijvoorbeeld bij de scouting of op het kinderdagverblijf. Merel en Brenda dromen ook van succes buiten onze landsgrenzen, maar alles stap voor stap: “Eerst moet De Reis van 5 goed neergezet worden in de Nederlandse markt.”

Ben jij wel toe aan een flinke dosis plezier aan de eettafel? Het bordspel is te koop op de website van De Reis van 5. Ook vind je hier meer informatie over het spel en over Merel en Brenda. Je kunt De Reis van 5 ook volgen via Facebook of Instagram voor tips en insPIRAATie. Wil je het spel De Reis van 5 winnen? Doe dan mee aan de prijsvraag!