Pop-up parks, groene zitplekken & meer: Stadsnatuur staat centraal in de binnenstad deze zomer!

Deze zomer staat de binnenstad van Tilburg in het teken van Stadsnatuur. Op verschillende plekken in de stad vind je verrassende Pop-up Parks, tijdelijke groene zitplekken om even uit te rusten of waar je mee kan doen aan groene activiteiten. Zomer in Tilburg start op zaterdag 2 juli met als bijzondere kick-off: de landing van De Reizende Boom op de Heuvel.

Reizend kunstwerk

De Reizende Boom is een reizend kunstwerk over groen in de openbare ruimte. De boom gaat op reis door het hele land. Met een auto als vervoersmiddel maakt de boom tussenstops om mensen te verrassen met de plotselinge aanwezigheid van groen en natuur, daar waar het soms enorm wordt gemist. De Reizende Boom is een creatie van ruimtelijk ontwerper en beeldend kunstenaar Hein van Duppen. Op deze website kan de hele reis en alle belevenissen worden gevolgd. Inclusief de aankomende tussenstop in Tilburg!

Publieksopening op 2 juli

In juni was De Reizende Boom op grote hoogte te vinden tijdens de Rotterdamse Dakendagen, in juli is het tijd voor een landing naar vaste grond in de binnenstad van Tilburg. Op zaterdag 2 juli vindt de publieksopening plaats waarbij iedereen van harte welkom is. Vanaf het Radioplein wordt het publiek uitgenodigd mee te lopen in een feestelijke groene parade. De binnenstad is blij dat Tilburg is gekozen als reisbestemming en dat wordt gevierd. Met een muziekparade vervolgt de boom zijn tocht door de Heuvelstraat richting de Heuvel voor een ceremonieel ontvangst. Op de Heuvel legt de boom twee weken lang zijn wortels te rusten om bewonderd te worden. En daarna? Misschien wel bij jou in de buurt. Er liggen namelijk nog bestemmingen open op de reis en De Reizende Boom komt op uitnodiging graag langs.

Achtergrond

Het project De Reizende Boom is ontstaan vanuit de noodzaak (klimaatbestendigheid, biodiversiteit en leefbaarheid) om meer groen te realiseren in de stad. De inrichting van de openbare ruimte staat onder druk, mede doordat het aantal auto’s de afgelopen 20 jaar in Nederland met 23% procent is gestegen. Al deze auto’s hebben een plekje in de openbare ruimte, maar elke parkeerplaats is ook een potentiële (groei)plek voor een boom. Met alle aandacht rondom de boom worden bewoners en plannenmakers geprikkeld en gestimuleerd om zich actief in te gaan zetten voor het vergroenen van onze leefomgeving.

Center of Tilburg vindt het belangrijk om de warme binnenstad koeler en natuurlijker te laten zijn en zet daarom deze zomer het thema Stadsnatuur centraal met verschillende activiteiten en tijdelijke inrichting in de openbare ruimte. Voor de hele programmering van het thema Stadsnatuur, kijk op deze website. De agenda wordt de komende periode regelmatig aangevuld.

Loop je mee in de groene parade?

  • Locatie: Radiopleintje, Tilburg
  • Adres: Heuvelstraat 118, 5038AH, Tilburg
  • Datum: zaterdag 02 juli 2022
  • Vetrektijd: 14:00 uur