Popconcert Orchestral Manoeuvres unicum voor Tilburg

Het is een unicum voor Tilburg. Een vijftig koppig orkest dat optreedt in Popcentrum 013. Woensdag 1 april is het zover, Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt dan samen met Voice Of Holland-finalisten Emmaly Brown en Dennis Kroon een bijzonder arrangement.

“Van Avicii en David Guetta tot U2, het wordt echt een feestje. Nog voor de verbouwing van 013 gaat het dak eraf!” vertelt een van de organisatoren Pim van der Velden enthousiast. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt niet zo vaak in het openbaar op en als ze dat al doen, dan is het in een totaal andere setting, vertelt hij. “Dit wordt echt een popconcert, er zijn speciaal hiervoor nieuwe arrangementen geschreven. Ook is het voor het eerst dat het orkest deze artiesten begeleidt. Het orkest treedt met Emmaly Brown op al afsluiting van het Bevrijdingsfestival in Den Haag, maar wij zien hen als eerste.”

Het concert Orchestral Manoeuvres: Symphony meets Pop is georganiseerd door Stichting Veteranen Hart van Brabant. “Het orkest zou afgelopen Regionale Veteranendag in Oisterwijk al spelen, maar het podium was te klein,” vertelt Pim, voorzitter van de stichting. En met een toezegging op zak wilde de stichting deze kans niet voorbij laten gaan. Het concert is toegankelijk voor iedereen, maar heeft een speciale plaats voor de veteranen en hun families en vrienden.

1100 veteranen in Tilburg

“We organiseren al maandelijks een netwerkborrel bij Café Hoegaarden voor veteranen. Dan hebben we uitgebreid de tijd om met elkaar te praten,” vertelt Pim. “Met name de oudere generatie heeft veel tijd om bij elkaar te komen, maar jonge veteranen hebben dat niet altijd omdat ze nog aan het werk zijn en vaak een gezin hebben.” Maar volgens Pim mogen zij niet achterblijven. Met zo’n 1100 veteranen in gemeente Tilburg vindt hij het belangrijk om een grote groep te bereiken. Een popconcert leek daarom een goede manier om ook die jongeren aan te spreken.

Ervaringen delen

Zelf ging Pim op 23-jarige leeftijd voor acht maanden als ambulance chauffeur en medische ondersteuning in 1995 op missie naar Bosnië. “Toen ik terug kwam was dat vreemd. Ik moest enorm wennen aan de drukte  en was nog steeds continu op mijn hoede. Ik was natuurlijk blij om familie en vrienden te zien, maar heb daar veel ellende van anderen gezien.”

Het is volgens hem niet belangrijk waar je hebt gezeten en in welke missie je gediend hebt. “In beginsel verlaat je huis en haard om naar een oorlogsgebied te gaan. Iedereen maakt dingen mee en het is lastig om te delen wat je hebt meegemaakt.” Daarom vindt hij het belangrijk om op een laagdrempelige manier veteranen met elkaar in contact te brengen en educatie en zorg te bieden. Voor Pim een motivatie om de Stichting Veteranen Hart van Brabant in 2014 op te richten.

Pim van der Velden tijdens zijn missie in Bosnië in ’95.

Orchestral Manoeuvres

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht begeleidt tijdens het concert de The Voice Of Holland-finalisten Dennis Kroon en Emmaly Brown. Militair Dennis Kroon kun je kennen van het nummer ‘Hello’ van Lionel Richie dat hij zong tijdens het vijfde seizoen van het programma. Emmaly Brown maakte tijdens ditzelfde seizoen veel indruk met de cover van David Guetta’s ‘Titanium’.

Wil jij het spektakel van het Orkest Koninklijke Luchtmacht bijwonen? Een kaart voor het concert kost in de voorverkoop €15 en aan de avond kassa €17. Heb je een veteranenpas? Dan krijg je korting op je ticket. Lees hier meer over het concert. Wil jij kans maken op gratis kaarten? Doe dan mee aan de prijsvraag