“Reken maar dat Paradiso jaloers op ons is”

Na vijf maanden verbouwen opent Poppodium 013 weer haar deuren. Helemaal klaar is de verbouwing van de rocktempel nog niet, maar de grote zaal is klaar om ingeluid te worden. Tot net voor de opening wordt er nog druk gewerkt om het op tijd af te krijgen. Of dat gaat lukken, is voor directeur Frens Frijns ook nog spannend.

“Het is een race tegen de klok”, vertelt hij de dag voor de opening. “We zijn met een leger aan mensen aan de slag en moeten in anderhalve dag nog veel te hard werken om de zaal klaar te maken.” Vrijdag 9 oktober gaat de grote zaal van het nieuwe 013 open terwijl de verbouwing nog even verder gaat.  De poptempel 2.0 is nu voor 99% klaar, tot de officiële heropening 13 november wordt de poptempel gefinetuned.

Smachten naar publiek

Het personeel ‘kampeert’ tijdens de verbouwing aan de overkant in V39. Terwijl Frens drukt vertelt over de verbouwing houdt hij een schuin oog op de kranen. “Je zit afgelopen maanden in een bouwproces in plaats van een creatief proces. Sinds een paar weken zijn we weer klaar om te voelen waarvoor we het doen. Na een half jaar smacht je naar het zien van mensen die genieten van muziek.”

De grote zaal mag wat Frens betreft dan ook goed ingeluid worden. “Ik wil het publiek van Rowwen Hèze oproepen extra veel bier te gooien.” Grapt hij. “Dan ruikt het hier tenminste weer lekker en dat kan deze nieuwe vloer wel gebruiken. De geur van bier past beter bij ons dan de geur van verbouwing, schoonmaken moeten we de volgende dag toch.”

Grote zaal

Tijdens een korte rondleiding op eigen risico laat Frens zien hoe gek hij is op ‘zijn’ nieuwe 013. Van de twee nieuwe zalen staat Frens misschien nog wel het meest versteld. “Ik wist dat het zo zou worden, maar toch denk ik steeds ‘wauw’ als ik binnen kom. De grote zaal is echt zó vet. Van alle kanten zijn de zichtlijnen verbeterd. Het is enorm geworden, maar nog steeds heel knus door de trappen en de randen op het balkon.”

Bij binnenkomst valt de enorme vlakke vloer meteen op, deze is qua oppervlakte verdubbeld. Mede hierdoor is er nu ruimte voor 3000 mensen in plaats van 2000. Door de acht ingangen rondom en een extra bar wordt de beweging  van het publiek beter. Oftewel: minder geduw en passerende mensen. De rokers kunnen ook in hun handjes wrijven. De eerder zo kleine rookruimte is verplaatst naar een ereplaatsje met uitzicht op de grote zaal.

Poppodium 013 door Bas Haans Fotografie. Life is beautiful, capture it

Kleine zaal

Met zijn telefoon als zaklamp loopt Frens tussen de rollen isolatie, het bouwmateriaal en stof de kleine zaal in. Deze loopt taps toe en is met ruimte voor 700 mensen een stuk groter geworden.  Het geluid in de Jupiler zaal is volgens hem fantastisch goed. “De geluidskwaliteit is mooi droog. Het is strak en zonder resonantie. Als je in je handen klapt hoor je het al, geen echo.”

Nieuwe kansen

Tijdens de verbouwing zijn de programmeurs van de Tilburgse poptempel druk geweest. Een zaal met ruimte voor 3000 man biedt nieuwe kansen. Zo wisten ze onder andere grote namen als Belle and Sebastian, Toto, Stereophonics en Gregory Porter binnen te halen.

“Belle and Sebastian hebben al tien jaar niet meer in een Nederlandse clubzaal gestaan. Reken maar dat Paradiso daar jaloers op is. Nu komen ze naar ons toe en dat zegt iets over de extra power die we hebben. Met 3000 mensen kun je gewoon meer geld geven.” Maar daar draait het volgens Frens niet alleen maar om. Het moet gaan om kwaliteit in combinatie met een goede bedrijfsvoering.

Op de line-up voor komende tijd is Frens trots. Zo is hij in zijn nopjes met het Frank <3 Giel festival, waarbij van alle zalen van 013 gebruik wordt gemaakt en verklapt hij dat WOO HAH! met een sterker segment groter wordt dan ooit. Na de heropening half november krijgt 013 er wekelijks een danceavond bij op zaterdag en komt het vertrouwde Loos ook weer twee keer per jaar terug.

013 zelf bekijken

Ben je benieuwd naar de nieuwe poptempel 013? Bekijk dan hieronder de foto’s die Bas Haans de dag voor de opening maakte. Wil jij de nieuwe grote zaal van 013 met eigen ogen bekijken? Bekijk dan eens het programma van het poppodium.