Popronde Tilburg 2009

Popronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode september tot en met november plaatsvindt in 23 steden. In elke stad treden op één avond circa 25 opkomende Nederlandse bands op bij ongeveer evenzoveel podia. De podia bestaan uit kroegen, muziekcafé’s en theatertjes in het centrum van een stad. Eén avond in het jaar zijn in elke stad de café’s de etalage en is het centrum het festivalterrein. De Popronde is gratis toegankelijk.

Klik hier om deel te nemen aan de prijsvraag waarmee u kans maakt op de cd van de popronde

De Popronde is voor (nog) onbekende bands de mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio en intensieve tour-en speelervaring op te doen. De programmering is niet gebonden aan een muziekstijl en geeft een overzicht van wat op live muziekgebied – buiten de mainstream om – in Nederland in allerlei genres gebeurt. Jaarlijks worden 100 bands uit de circa 800 aanmeldingen geselecteerd. De Popronde is geen wedstrijd.

Het publiek kan gewapend met een programmaboekje van act naar act zappen. De bands die spelen zijn afkomstig uit heel Nederland en krijgen middels de Popronde de mogelijkheid zich te presenteren voor publiek, pers en programmeurs van plaatselijke podia en festivals. Popronde is een kweekvijver en het festival is een opstap naar zalen en festivals buiten de eigen regio en naar een groter publiek.

De Popronde speelt in op de afnemende speelmogelijkheden voor bands.
Het is voor beginnende bands – hoe goed ook – moeilijk om buiten hun eigen regio voor publiek op te treden. De clubpodia die voorheen een belangrijke schakel vervulden worden steeds groter en daarmee stijgen de huiskosten en wordt risicovol programmeren van opkomende en relatief onbekende bands steeds meer vermeden. Daarnaast boeken ze meestal lokale bands als voorprogramma, tevens nemen buitenlandse bands steeds vaker hun eigen voorprogramma mee.

De Popronde vindt plaats in een circuit van laagdrempelige locaties die onderling verschillen qua grootte en sfeer. Daardoor kan men gratis op 1 avond veel bands checken. Daarbij ligt het accent niet op “namen of trekkers”, maar op een divers, veelzijdig en kwalitatief goed programma. Op deze wijze wordt het voor publiek aantrekkelijk nieuwe bands te ontdekken in eigen stad bij podia – die normaliter niet of nauwelijks programmeren – op onderlinge loopafstand in sfeervolle setting.

Naar verwachting zal de Popronde 2009 in 23 steden bezocht worden door tenminste 45.000 mensen en zullen een goede 550 optredens plaatsvinden bij de 400 deelnemende podia.

Afterparty:
Lola Kite – Studio, 00:30 uur