Portret trotse Tilburgse Juf Eefje Mommers: ‘Tilburg heeft zo ontzettend veel talent!’

eefje mommers

Trotse Tilburgers: wij houden ervan! Eefje Mommers is er zo eentje. Ze is misschien wel de meest populaire kleuterjuf van Tilburg, zorgde ervoor dat haar ras-Rotterdamse man inmiddels nooit meer weg wil uit Tilburg en is met 2.000 vrienden op Facebook een zeer sociale Tilburgse. “En ik ken ze allemaal, stuk voor stuk. Ik hou van mensen en vind het leuk om met veel mensen in contact te blijven.”

Foto’s door Camiel Donders

Eefje’s wieg staat in misschien wel het allermooiste pand van de Tilburgse binnenstad. Boven de winkel van haar vader, zittend op haar balkon, geniet ze vanaf haar ouderlijk huis van jongs af aan van het uitzicht op de Oude Markt en het geroezemoes in de stad. “Ik ben echt een stadsmens. De drukte, de gesprekken die je opvangt; ik hou ervan. Mijn huis in de Blaak staat dan ook te koop en we zijn hard op zoek naar een fijn huis in de binnenstad. Ik heb altijd gezegd dat ik terug wil naar het centrum.”

‘Ik hou zoveel van Tilburgers’

Trots, dat is Eefje met name op haar kinderen, man, ouders en stad. “Oh jongen, ik ben zo trots op deze stad. Er zijn zoveel prachtige plekjes in de stad en er is zoveel creatief talent. Zo’n Spoorzone bijvoorbeeld. Iedere stad heeft wel een soortgelijk industrieel gebied. Maar nergens wordt horeca en de creatieve sector zo sterk met elkaar verbonden. En dan het Dwaalgebied. Waarom zou ik naar Amsterdam gaan als ik negen soortgelijke straatjes in mijn eigen stad kan vinden?”

Maar waar Eefje het meest trots op is: “De mensen. Ik hou zoveel van Tilburgers. Vooral de gesprekken die mensen voeren. Als ik door de Heuvelstraat loop en ik vang een gesprek tussen een paar Tilburgers op, dan blijf ik gewoon eventjes staan. Ik kan daar zo van genieten. De manier hoe mensen hier met elkaar omgaan en de Tilburgse taal.”

Toch kan Eefje zich ook uitermate storen aan bepaalde zaken. “Dat geroep op social media altijd. Iedereen heeft overal een mening over en het is nooit goed. Ik hoop echt dat mensen minder gaan roepen en mensen als politici, niet met de grond gelijk maken. Ik heb respect voor iedereen die zijn of haar steentje bijdraagt aan onze stad.”

‘Mijn man is een echte Rotterdammer, maar wil nooit meer weg uit Tilburg’

Nadat Eefje haar Pabo-opleiding afrondt, leert ze de liefde van haar leven kennen tijdens een vakantie naar Calella. Een echte Rotterdammer. “Ik ging in Rotterdam wonen, vond daar werk en heb daar als jong meisje heel erg veel geleerd. Die Rotterdamse mentaliteit, dat directe, was voor mij wel eventjes wennen maar vind ik nu schitterend. In Brabant kunnen we nog weleens om de hete brij draaien. Daar zeggen ze gewoon waar het op staat.”

Rotterdam moest ook een beetje aan Eefje wennen. “In Tilburg staat de achterdeur altijd voor iedereen open. Mensen komen lekker bij elkaar achterom voor een pilske. Dat kennen ze daar echt niet. Ondanks dat ze daar directer zijn, zijn ze ook wel wat meer gesloten. Het was daar echt niet normaal om ’s-avonds aan te komen waaien voor een drankje.”

Inmiddels is Eefje alweer een hele poos terug in Tilburg en heeft ze haar Rotterdamse man getransformeerd tot Tilburger. “Natuurlijk krijgt hij warme gevoelens als hij over de Van Brienenoordbrug rijdt en de skyline van Rotjeknor ziet. Maar hij wil hier voor geen goud meer weg. Hij probeert zelfs weleens Tilburgs te praten, maar dat moet hij echt niet doen. Mijn moeder en ik moeten altijd ontzettend lachen als hij het probeert.”

eefje mommers

‘Het lijkt me leuk om Prinses Carnaval te worden’

Wanneer we het onderwerp carnaval aanhalen, gaan Eefje’s ogen nog meer glunderen dan dat ze al deden. De vele voorfeesten, Kruikenconcerten en vijf dagen carnaval; ze is erbij. Haar geheim? “Vooral veel water drinken. Ik hou er ook niet van om heel erg veel bier te drinken. Ook besef ik dat ik als lerares een voorbeeldfunctie heb. Mijn eerste BOB sleutelhanger ontving ik tijdens carnaval.”

De liefde voor carnaval zit diep. “Ik heb een aantal keren de choreografie voor de dansjes van de Raad van Elf gedaan en aan ze geleerd. Sindsdien heb ik nog meer liefde voor Kruikenstad dan dat ik al had. De traditie, de saamhorigheid; ik hou ervan. Als er ooit een Raad van Elf voor vrouwen komt, wil ik best Prinses Carnaval worden.”

Ook het uitdragen van carnaval in Kruikenstad vindt Eefje leuk en belangrijk. “Afgelopen jaar organiseerde ik in samenwerking met internationale studentenvereniging I*ESN een workshop hossen en polonaise. Niet normaal hoeveel studenten daarop afkwamen en hoeveel media-aandacht we kregen. Stond ik dan ineens met mijn hoofd op het NOS journaal. De studenten vonden het geweldig.”

‘Kinderen zijn zulke mooie en pure mensjes’

Of het nu internationale studenten, volwassenen die ze Tilburgse les geeft op het Koningsplein met Ferry van de Zaande of kleuters zijn: Eefje houdt ervan om voor de klas te staan en weet vanaf haar vijfde al dat ze juf wil worden. “Ik hou van alle kinderen. Ik geloof ook niet in moeilijke kinderen. Als ik in de stad loop en ik zie een ouder boos worden op een kind, raakt me dat diep in mijn hart. Kinderen zijn zulke mooie en pure mensjes.”

Ze heeft het uitstekend naar haar zin op Basisschool de Borne in de Blaak en geeft daar de kleuterklasjes creatieve lessen zoals tekenen, schilderen en dansen. “De manier van onderwijs past hier uitstekend bij me. Kinderen gaan naar school op basis van intrinsieke motivatie. Ze leren om eigen keuzes te maken en eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. We hebben hier geen vaste klassen met dertig kinderen die de hele dag in een klas zitten en van dezelfde leraar worden volgestopt met stof.”

‘Ooit hoop ik hele dagen te kunnen tekenen voor mijn huisje in het Dwaalgebied’

Niet alleen op school is Eefje creatief bezig. Uit hobbyisme ontstaan en bij veel Tilburgers niet onbekend: de tekeningen van Eefje. Het zijn kleurrijke illustraties die qua stijl iets weg hebben van de illustraties op het servies van Blond Amsterdam.  Ook hierin etaleert ze haar trots op de stad. Ze maakte een illustratie om deelnemers van de Tilburg Ten Miles aan te moedigen, maakte een tekening van het Kruikenconcert en verzorgde de illustraties van een kinderboek. Toen ze een tekening op Facebook plaatste, ging het lopen. “Mijn tekeningen kwamen op kaartjes in winkels te liggen, ik kreeg aanvragen om geboortekaartjes te ontwerpen en zelfs om gezinnen te portretteren.”

Momenteel heeft Eefje het ontzettend druk en komt ze alleen ’s-nachts aan tekenen toe. “Dat vind ik erg jammer. Maar ik hoop dat ik een huisje in het Dwaalgebied kan kopen en dan lekker de hele dag buiten kan zitten tekenen. Het allerliefste in de Tuinstraat!”

eefje mommers

Trots op Tilburg

In de rubriek ‘Trots’ lichten we maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein, Willem II supporter John Mouthaan, Trappers icoon Diederick Hagemeijer en conciërge Robert Martens.