Powervrouwen Helga Meijer en Noortje van Venrooij: ‘In Tilburg kan tegenwoordig alles!’

geestdrift

Als je een top-lijstje mag maken van Tilburgse ambassadrices die trots zijn op de stad en dit ook uitdragen, staan Helga Meijer en Noortje van Venrooij bovenaan . De – naar eigen zeggen-nachtburgemeesters van Tilburg zijn onlangs samen een social media bureau gestart. Het doel: Tilburg te laten groeien door de verhalen van lokale ondernemers zichtbaar te maken.

Helga is jarenlang actief geweest als Europees directeur bij Iris Ohyama en is onlangs voor zichzelf begonnen als zelfstandig ondernemer. Ook is ze actief als voorzitter van KWF Tilburg, ambassadeur bij Logistiek Midden-Brabant en zit ze in de Raad van Toezicht van Stichting Citymarketing. Noortje is jarenlang actief in de creatieve sector en is een vast gezicht op vele feestjes in de stad. Je kunt haar ook kennen van de Discodip-knuffels. Daarmee verspreidt ze liefde in de stad en dit resulteerde afgelopen weekend nog in de expositie ‘give me a hug’.

Trots op Tilburg

Terug naar de nieuwe business van de twee powervrouwen: het nieuwe social media bureau Geestdrift. Helga is zakelijk en strategisch ijzersterk, Noortje vult haar met creativiteit uitstekend aan. De gemene deler van de twee: de zichtbare trots op de stad. Maar waar komt die trots vandaan? Noortje: ”Ik kom oorspronkelijk niet uit Tilburg en heb in meerdere steden in Nederland gewoond. Maar ik ben gewoon van de Tilburger gaan houden. Het maakt hier niet uit wie je bent of wat je doet. In Amsterdam zijn de eerste vragen die mensen stellen: wie ben je en wat doe je? In Tilburg zijn de mensen meer geïnteresseerd in je als persoon.”

Helga is vooral heel erg trots op de mentaliteit van Tilburg. ”Tilburg is een echte arbeidersstad. Ik kom zelf uit een arbeidersgezin. De mensen hebben een hands-on mentaliteit. Gewoon doen, dat is Tilburg. Ik vind het ook prachtig om te zien dat mensen elkaar hier heel erg veel gunnen. Het is net een dorp, iedereen helpt elkaar, ook in het zakenleven.”

Maar wat is dan dé trots van Tilburg? ”Ik ben dan toch altijd geneigd om Willem II te zeggen. Niet door het voetbal, maar door de mensen. Die trots bij de mensen op de tribune, dat is pure liefde. Daar kan ik zo intens van genieten,” zegt Noortje.

Voor Helga was Koningsdag afgelopen jaar dé trots. ”Iedereen heeft bijgedragen.  Ondernemers, onderwijs, inwoners, bezoekers, studenten, media, en vele betrokkenen. Het kon gewoon niet beter. We hebben onszelf toen écht overtroffen. Veel mensen leerden toen pas echt onze stad kennen. Iedereen, echt iedereen, was zo trots op de stad.”

Nooit meer weg uit Tilburg

Volgens Noortje is het jammer dat veel Tilburgers niet zien hoe leuk de stad is. ”Ik ben echt een dorpse, maar mij krijg je hier nooit meer weg. Het is hier zo fijn. Die ons-kent-ons mentaliteit, de gezelligheid.”

Helga vult aan. ”De stad is al jaren in beweging en erg ondernemend. Ik sprak laatst Ruud Vreeman op het afscheid van Burgemeester Noordanus. Toen Vreeman aftrad als burgemeester van Tilburg, wilde zijn gezin per se hier blijven wonen omdat de stad zo toegankelijk en gezellig is. Hij is toen helemaal alleen naar Groningen en Zaanstad verhuisd voor zijn waarnemende rol als burgemeester, zijn gezin zei: wij blijven hier!”

De ‘gewoon doen’ mentaliteit is de laatste jaren tot uiting gekomen.  Noortje: ”Als je kijkt naar de Spoorzone, de Piushaven maar ook kleinere projecten als het stadsstrand. Jaren geleden dacht men dat dit onmogelijk zou zijn in deze stad. Nu ontpoppen zich steeds meer van dat soort initiatieven in de stad,” aldus Noortje. ”In Tilburg kan tegenwoordig alles! De stad leeft en dat zorgt ervoor dat ook steeds meer grotere bedrijven voor de stad kiezen. Neem bijvoorbeeld Tesla, of HEMA die hun nieuwe concept eerst in Tilburg test. Als iets in Tilburg loopt, loopt het overal. Dat komt doordat Tilburgers kritisch zijn,” vertelt Helga.

Favoriete hotspots

Hoewel Tilburg enorm veel te bieden heeft, hebben de dames een aantal hotspots waar ze wel heel erg graag komen. Noortje: ”De Pont, het TextielMuseum, Villa Pastorie en de Spaarbank. Dat kunstwerk van Anish Kapoor. Ik ben er verliefd op. Dat is zo uniek! En de tuinen van Villa Pastorie en de Spaarbank zijn heerlijk.”

Helga houdt vooral van variatie. ”Ik probeer altijd nieuwe zaakjes te bezoeken en laat me verrassen. RAW vind ik fijn en daar kom ik zowel om te werken als eten. BANK15 vind ik ook een geweldig concept voor nieuwe ondernemers. Lunchcafé Nieuwland moet ik ook noemen. Dat wordt gerund door twee vrouwen die jarenlang hebben gewerkt in de Amsterdamse horeca, maar de liefde voerde hen naar Tilburg.”

”En Boekhandel Gianotten Mutsaers moet erin!”, roept Noortje tussendoor. ”De sfeer, de passie bij de mensen. Echt Tilburgse trots. Ik kan daar echt twee uur ronddwalen.”

Toch zijn er in Tilburg ook genoeg plekjes die de massa nog niet ontdekt hebben en het bezoeken volgens de twee dames meer dan waard zijn. Noortje: ”De Living is zo’n plekje bijvoorbeeld. De sfeer daar is echt top. Maar ik denk dat er ook heel veel Tilburgers zijn die nooit in de Oude Warande komen. Dat is ook zo’n heerlijke plek. Die kunst in de Warande laatst. Geweldig man!”

Geestdrift: Tilburg laten groeien door online zichtbaarheid

De trots op Tilburg spat ervan af bij beide dames. Vanuit die gedachte en passie hebben ze social media bureau Geestdrift opgericht. ”Het bruist van de verhalen en leuke content bij ondernemers. Maar veel bedrijven weten niet hoe zij ervoor kunnen zorgen dat deze verhalen online zichtbaar worden. Daar gaan wij ze bij helpen,” zegt Noortje.

”We richten ons in eerste instantie op MKB-ers in Tilburg maar hebben zelfs al een aanvraag van een multinational binnen. Onze kracht is denk ik dat we zowel strategisch sterk zijn, maar met Noortje ook erg creatief. Veel ondernemers hebben niet door hoe belangrijk het is om online zichtbaar te zijn en continu aanwezig te zijn op social media,” gaat Helga verder.

”Inderdaad,” vult Noortje aan. ”Door die toffe verhalen bij ondernemers los te weken en ervoor zorgen dat deze gedeeld worden met de mensen, zorgen we er ook voor dat de zichtbaarheid en trots op de stad groeit. Iedere ondernemer heeft prachtige verhalen die gedeeld moeten worden.”

Ben jij een van die lokale ondernemers met prachtverhalen en kun je hulp gebruiken met je zichtbaarheid op social media? Bekijk de website van Geestdrift eens. Helga en Noortje denken graag met je mee hoe je online een stuk zichtbaarder kunt worden.