Presentatie Boeken uit de doeken tijdens Boeken rond het Paleis

boeken uit de doeken

Op zondag 27 augustus staat het centrum van Tilburg van 10.00 tot 17.00 uur opnieuw in het teken van de boekenmarkt Boeken rond het Paleis. Ter gelegenheid van deze twintigste editie verschijnt het boek Boeken uit de doeken. Dit boek wordt tijdens het literaire programma gepresenteerd. 

Boeken uit de doeken

Dragen antiquaren hoorntjes? Waarin faalde Darwin? Wat hebben Hugo de Groot en Casanova gemeen? Waarom is de HSL funest voor de Russen? Wat voor boek dien je bij je te hebben op de Dag des Oordeels? Wat hebben boeken en inbraakpreventie met elkaar te maken? Waar drukt men zonder inkt? Het antwoord op deze vragen vind je in Boeken uit de doeken, een rijk geïllustreerde verzameling beschouwingen over het boek. Al eeuwenlang wordt er gelezen en al eeuwenlang wordt het boek afgebeeld op tekeningen en schilderijen. Soms met een diepere betekenis, vaker vooral als de verbeelding van een aangenaam tijdverdrijf.

De auteurs Martin Hulsenboom en Peter IJsenbrant, oud-bestuursleden van de Stichting dr. P.J. Cools msc, hebben in deze uitgave een fraaie verzameling van schilderijen rondom het boek bijeengebracht. Op veel van de in deze uitgave opgenomen schilderijen hebben de personages geconcentreerde aandacht voor hun lectuur: lezen als kunst van het genieten. Het boek als betekenisdrager en verschijnsel in de beeldende kunst. De auteurs hebben de werken voorzien van zowel verhelderende als luchtige beschouwingen waarmee zij de lezer een verrassende kijk op de kunstwerken bieden.

Boekpresentatie

De boekpresentatie vindt plaats als onderdeel van het literaire programma in Bibliotheek Tilburg Centrum en begint om 14.15 uur. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de wethouder en Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft tijdens dit programma een lezing.

Organisatie

Het programma is tot stand gekomen in samenwerking van Stichting dr. P.J. Cools msc met Boekhandel Livius de Zevensprong, Bibliotheek Midden-Brabant en Tilt.

Voor meer informatie kun je op de website van stichting Cools kijken en voor actuele nieuwtjes kun je de Facebookpagina in de gaten houden.