Presentatie toekomstplannen voor verkeer en vervoer

Regio Hart van Brabant presenteert toekomstplannen voor verkeer en vervoer

Betere bereikbaarheid één van de speerpunten

Waarvoor kiest de regio Hart van Brabant de komende jaren als het gaat om verkeer en vervoer? Het staat in de regionale beleidsagenda 2013-2017 (met een doorkijk naar 2030). Verkeerswethouder Roel Lauwerier van de gemeente Tilburg presenteert deze agenda aan alle burgemeesters en wethouders in de regio op de Hart van Brabantdag van 30 mei.

In de regionale beleidsagenda staat welke kant de regio op wil met verkeer en vervoer. Roel Lauwerier: “We hebben in grote lijnen drie ambities. Als eerste willen we als regio beter bereikbaar zijn voor andere regio's en bijdragen aan een economisch, vitale regio. We liggen heel strategisch tussen de Randstad, Vlaamse Ruit en Rijn-Ruhr-metropool. We moeten de bereikbaarheid van en naar onze regio uitbouwen en waarborgen. Als tweede: ook de doorstroming van het dagelijkse woon- en werkvervoer moet optimaal zijn. Het gaat dan om de verbetering van de interne bereikbaarheid en onze bijdrage aan woon-, werk- en leefklimaat. Tot slot willen we mobiliteit slimmer gaan organiseren. Bijvoorbeeld door toe te werken naar 'synchromodaliteit'. Zodat er een keuze is voor de beste vervoersoplossing: op elk gewenst moment kunnen kiezen voor maatwerk.

Vier deelagenda's
De regio formuleerde projecten en acties die nodig zijn om die drie ambities waar te maken. Omdat niet alles in één keer kan, is er focus aangebracht. Met een onderverdeling in vier deelagenda's. Lauwerier: “In de toekomstagenda staan de onderwerpen die voor de korte termijn niet urgent zijn, maar waarop de regio al wél wilt anticiperen. De lobbyagenda bestaat uit onderwerpen en projecten die de regio graag op de agenda ziet van haar externe partners, met name rijk en provincie. Het gaat bij de afstemmingsagenda om projecten en acties waarvan nut en noodzaak al breed gedeeld worden, maar waarover nog concrete afspraken en besluitvorming nodig is om de projecten uit te voeren. En op de uitvoeringsagenda staan de projecten die (zo goed als) klaar zijn voor uitvoering of projecten die we al uitvoeren.”

Met de vier deelagenda’s en de uitwerking van de projecten die daaronder vallen, kan de regio nu verder. Lauwerier: “We gaan aan de slag met het bouwen aan een robuust verkeer- en vervoersysteem.”

Bekijk hier de samenvatting van de regionale beleidsagenda.