Primeur voor Tilburg: statiegeldautomaat voor kleding geplaatst bij het TextielMuseum

Het TextielMuseum heeft iets nieuws, namelijk een statiegeldautomaat voor kleding. Dat werkt heel simpel: jij levert je oude textiel in en krijgt daar ‘statiegeld’ voor terug. Het statiegeld wordt uitgekeerd in de vorm van korting of een waardebon die jij kan inleveren bij het TextielMuseum. Zo draag je bij aan een duurzamere textielindustrie. Lees snel verder.

Het initiatief van Drop & Loop wil de textielproblemen tegengaan. Jaarlijks wordt er in Nederland alleen al 150 miljoen kilo kleding verbrand wat makkelijk hergebruikt kan worden. Op dit moment wordt slechts 1/3 van het ingezamelde textiel hergebruikt. De bedenkers van het concept willen hier een stokje voor steken en het steeds groter wordende probleem aanpakken.

Hoe werkt het:

Het werkt als volgt. Jij brengt je oude kleren naar de inlever locatie bij het TextielMuseum in Tilburg en zij zorgen ervoor dat de kleren een tweede leven krijgen door hergebruik of recycling. Het is belangrijk dat je de kleren thuis al in een tas doet zodat het makkelijk het automaat in kan. Je krijgt per inleverbeurt een korting, spaar- of waardebon die jij vervolgens kan inleveren voor een tweede kaartje gratis bij het TextielMuseum. Zo draag jij je steentje bij en levert het je ook nog eens wat op!

Wat gebeurt er met de kleding:

De kleding wordt opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht waar het vervolgens wordt gesorteerd op bruikbaar en niet bruikbaar. Het kan dus zomaar zijn dat je iemand blij maakt met een jeans of t-shirt dat jij jaren met plezier hebt gedragen. De kleren die niet meer bruikbaar zijn, worden verwerkt tot nieuwe garen waar in het vervolg weer nieuwe kleding of andere duurzame producten van gemaakt kunnen worden.

Drop & Loop werkt bij de inzameling en verwerking van textiel samen met Wolkat. Wolkat is de enige circulaire textielverwerker ter wereld waar de volledige keten (sorteren, recyclen, spinnen en weven) onder één dak plaatsvindt. Door deze samenwerking met Wolkat is Drop & Loop de eerste in Nederland met een compleet circulair programma voor textiel.

Het is voor nu nog onbekend hoe lang het apparaat in Tilburg verblijft en of er meerdere automaten worden geplaatst. De eigenaren van het concept zijn in ieder geval hartstikke trots dat zij op deze manier hun steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere textielindustrie. Het TextielMuseum is in dit verhaal natuurlijk onmisbaar en levert graag hun bijdrage door het automaat in het museum te plaatsen.

Meer informatie

Lijkt het jou nu tof om dit apparaat een keer zelf te zien of er gebruik van te maken? Dit kan bij het TextielMuseum. Het apparaat staat aan de rechterkant bij de ingang en is voor iedereen toegankelijk. Dus loop gerust een keer binnen. Voor actuele updates kun je Drop & Loop en het TextielMuseum het beste volgen op Instagram.