Project Wij herdenken en vieren succesvol

Wij herdenken en vieren

Succesvolle lancering educatief programma wij herdenken en vieren. De Tweede Wereldoorlog behoort tot ons collectieve geheugen. Het is onderdeel van ons moreel kompas. Maar hoe breng je zo’n zwaar thema over op kinderen? De generatie die de oorlog heeft meegemaakt en ons met verhalen bij de les kan houden, wordt steeds kleiner. Stadsmuseum Tilburg maakte een stickerboek en liet basisschoolkinderen vier weken lang chatten met @mariejestilburg, een ooggetuige uit 1944.

Wij herdenken en vieren

Op verzoek van de gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg ontwikkelde Stadsmuseum Tilburg een nieuw educatief programma voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Zeven basisscholen (Achthoeven, De Blaak, Koolhoven, De Sleutel, De Vuurvogel, De Borne, De Triangel) namen afgelopen maand deel aan een proef. Het educatieve programma wordt de komende jaren aangeboden aan alle basisscholen in Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout.

Centraal onderdeel van het programma is een stickerboek met lokale oorlogs- en verzetshistorie, persoonlijke verhalen en allerlei verwerkingsopdrachten. Factorium, Stadsgidserij, de Bibliotheek Midden-Brabant en Regionaal Archief Tilburg bedachten speciale activiteiten voor de ruim 300 deelnemende kinderen.

Marie-Jes

Daarnaast volgden de kinderen via Instagram een maand lang de belevenissen van een jong Tilburgs meisje in de Tweede Wereldoorlog. Deze ‘live’ berichten van @mariejestilburg uit de Heuvelstraat zijn gebaseerd op de ervaringen van de inmiddels 89-jarige Marie-Jes van Ierlant. Regelmatig kreeg zij via dit Instagramaccount reacties op haar verhalen of werd er een vraag gesteld. ‘Waarom mocht je geen radio, wat is precies een verzetsheld, waarom staakten die Tilburgse huisartsen?’ Niet alleen kinderen waren geïnteresseerd: de teller van het account staat al op meer dan 600 volgers van binnen en buiten Tilburg.

Gert-Jan de Graaf

Gert-Jan de Graaf (directeur Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg) is verheugd over het succes van deze pilot: ‘Hartverwarmend om te zien hoe een jonge generatie zich zo betrokken toont bij de lokale historie. We zijn veel dank verschuldigd aan alle docenten van de zeven pilotscholen die ons aanbod slim hebben weten te verweven in hun lesprogramma’s. We gaan met hen nog uitgebreid terugkijken op deze proef, maar wat ons betreft mikken we op uitbreiding naar álle 62 basisscholen van Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout.” Op vrijdagavond 4 mei is er in Factorium – na de herdenking in de Heikese kerk en het Vrijheidspark – een expositie te zien over dit educatief programma. De échte Marie-Jes is dan ook aanwezig. Voor wie wil, zal ze blijven uitleggen waarom je geen radio mocht hebben in de oorlog. Bekijk voor meer informatie de website.