Quiet Tilburg staat stil bij Wereldarmoededag in Spoorpark

Het wordt ieder jaar ‘gevierd’ en de noodzaak is nog nooit zo enorm geweest: Wereldarmoededag. Maandag 17 oktober staat heel de wereld stil bij het feit dat er nog veel te veel mensen in armoede leven. Quiet Community Tilburg heeft deze dag altijd aangegrepen om hier op lokaal niveau zoveel mogelijk aandacht voor te vragen, zo ook weer dit jaar en de stichting kan alle hulp gebruiken. In het Spoorpark wordt een bijzonder programma gepresenteerd en zamelt de Quiet geld in voor de aanschaf van warmtedekens voor haar members. Quiet Tilburg nodigt bovendien alle Tilburgers uit om op 17 oktober om 18.30 uur met een lichtje aan te sluiten in het Spoorpark.

Actueel onderwerp

Armoede; het is een onderwerp dat de afgelopen maanden en de komende tijd op verschillende agenda’s staat. Door onder andere de aanhoudende inflatie en duurdere energieprijzen dreigen steeds meer gezinnen onder de armoedegrens te komen. Stichting Quiet Community Tilburg ziet die ontwikkelingen met lede ogen aan, maar met meer dan 1200 gezinnen al langer aangesloten, wil Quiet Tilburg benadrukken dat armoede niet een probleem is dat van de afgelopen tijd is, maar al veel langer speelt.

Om die aandacht te vergroten, gaat Quiet Tilburg uitgebreid stilstaan tijdens Wereldarmoededag in het Spoorpark. Zo wordt er een tocht met windlichtjes georganiseerd vanaf sportcomplex BeweegR met de i-Puppet van theatergezelschap Close-Act en scholieren naar de Kempentoren. Bij die tocht zijn alle Tilburgers welkom om aan te sluiten. Daar wordt een toespraak gehouden door wethouder Bestaanszekerheid Esmah Lahlah en wordt De Kempentoren vervolgens van mooi licht voorzien. Een luchtacrobaat die optreedt bij Festival Circolo (dat die week opbouwt in het Spoorpark) zal tevens in de toren een voorstelling doen.

Teamleider Chantal van Rijswijk van Quiet Community Tilburg hoopt met de actie veel Tilburgers te bereiken en duidelijk te maken hoe groot de noodzaak is voor een initiatief zoals de Quiet. “Het armoedeprobleem verdiept én verbreedt zich. Ongeveer 12,5 procent van Tilburgse huishoudens die moeten rondkomen van een laag inkomen en we hebben in onze stad bijna 5000 kinderen die opgroeien in armoede. Met deze actie in het Spoorpark hopen we niet alleen duidelijk te maken hoe heftig het armoedeprobleem is, maar steken we ook onze members een hart onder de riem en laten we zien dat zij er mogen zijn. Bovenal willen we het taboe doorbreken dat op armoede ligt en de schaamte die daarmee gepaard gaat.”

Rondom Wereldarmoededag is Quiet Tilburg een donatieactie begonnen met een QR-code waarbij belangstellenden een ‘virtueel’ lichtje kunnen kopen met Wereldarmoededag. Het lichtje wordt letterlijk omgezet naar warmte, want met het ingezamelde geld gaat Quiet warmtedekens kopen zodat haar members het niet koud hoeven te hebben tijdens de winter. De gaskraan hoeft daarvoor dan ook niet open te worden gezet. Meedoen aan de actie? Scan dan deze QR-code: