RAMKOERS geeft waardeloos materiaal nieuw leven op Mundial

Tenminste: als muziektheatergroep BOT het gigantische instrumentarium op weg krijgt

Kletterend ijzerwerk, roestige schraaptonnen, lekkende regenpijpen en oude trekzakken. Voor muziektheatergroep BOT is het geen afval, maar juist het instrumentarium en decor voor hun nieuwe voorstelling: RAMKOERS. Daarmee bestormt het viertal deze zomer de theaterfestivals, waaronder 28 en 29 juni Festival Mundial. Eén probleem: het instrumentarium is zo uitgebreid dat ze het niet op locatie krijgen. En dan moet je creatief zijn.

Muziektheatergezelschap BOT heeft vanaf zijn debuut op Oerol 2009 een markante eigen taal ontwikkeld. Met zelfgemaakte muziekmachines en Nederlandstalige liedjes maakt de groep voorstellingen die steeds meer publiek trekken in Nederland en België. Met RAMKOERS nemen ze de volgende stap. Audiomachist Geert Jonkers, oorspronkelijk uit Rijen: “Wie geen risico neemt, komt ook niet vooruit. Daarom smijten we bij deze voorstelling alle zekerheden overboord. We willen laten zien dat het ook anders kan en beuken met grof geschut dwars door al wat onmogelijk lijkt. Zo beginnen we de voorstelling met niets en ziet het publiek een speelvloer die voortdurend onder constructie is. Hierop bouwen we voor even een compleet eigen wereld met grote machines en kleine liedjes.”

“Voorlopig komen we niet verder dan de voortuin”
BOT heeft één probleem. Tomas Postema: “De plannen zijn groots, maar helaas begint de klap van bezuinigingen nu ook voelbaar te worden. Veel structurele geldstromen zijn ingeperkt en de festivals zijn voorzichtig met boeken. Ineens zit je daar met een loods vol rammelend instrumentarium en een naderende première. Maar met een gat van een paar duizend euro in de begroting komen we voorlopig even niet verder dan de voortuin.”

Het verhaal van de voorstelling is ons eigen verhaal geworden
Om RAMKOERS de komende twee jaar toch op Mundial en andere festivals te krijgen, moeten de heren iets anders bedenken. Jonkers: “Het is grappig, want het verhaal van de voorstelling is eigenlijk ons eigen verhaal geworden. De felle creativiteit die door tegenslagen als de recessie ontstaat, is de inspiratiebron voor RAMKOERS. Nu we zelf tegen problemen aanlopen, borrelt die felheid ook hevig op. Ook hier kan het echt wel anders! Daarom besloten we het tekort van €6000 voor de transportkosten bij elkaar te zamelen via crowdfunding. Mensen en organisaties kunnen daarbij geld doneren en krijgen in ruil daarvoor allerlei tegenprestaties zoals een persoonlijk liedje of hun naam op de zeecontainer waar de spullen in moeten.”

Help RAMKOERS naar Mundial
Nu na 20 dagen zit BOT al net over de helft van het bedrag. Postema: “Het is moeilijk om hulp te vragen, maar we merken dat mensen graag willen doneren dat is echt ontzettend mooi om te zien. Ze waarderen ons werk echt. We crowdfunden nog tot 10 mei en dan moet het geld binnen zijn. In die week is al de première op Karavaan Festival, waarna we verder trekken naar Mundial, Limburg Festival en nog vele andere theaterfestivals. Als je ons wilt helpen, kijk dan op www.voordekunst.nl. Want hoe dan ook, we gaan op ramkoers!”

RAMKOERS is een voorstelling van muziektheatergroep BOT, regisseur Vincent de Rooij (Dogtroep) en productiehuis Oost-Nederland en speelt 28 en 29 juni op Festival Mundial in Tilburg.

> www.botspeeltramkoers.nl

> www.voordekunst.nl

Festival Mundial
Wanneer:
27 – 28 – 29 juni
Waar:
Spoorzone
Tickets: klik hier
Meer info: www.tilburg.com/bedrijf/festival-mundial of www.festivalmundial.nl 

Wil je weten hoe de sfeer is bij de Spoorzone tijdens Festival Mundial? Klik dan hier voor de leuke foto’s die Tilburg.com heeft gemaakt tijdens dit leuke evenement!