Razendsnelle CT-scan voor patiënten St. Elisabeth

Met de aanschaf van een nieuwe CT-scan verbetert het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg de service aan patiënten enorm. Niet alleen hoeft de patiënt veel minder lang in het apparaat te liggen, ook kan aanzienlijk meer in beeld gebracht worden in deze korte tijd.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een scan van het hart te maken in twee of drie hartslagen, en kost het niet meer dan tien à twaalf seconden om een scan van longen of darmen te maken. “Wat nu het meeste tijd kost, is het aan- en uitkleden van de patiënten, zegt manager Radiologie Sietske Huppes.

De nieuwe scan is onlangs in gebruik genomen. Ook de bijbehorende software is flink uitgebreid. Waar de vorige scan één beeld per omwenteling maakte, maakt deze scan er 256. Dit levert veel meer en kwalitatief beduidend betere informatie op, maar het vereist ook een forse uitbreiding van de digitale opslagruimte.

Het nieuwe apparaat vervangt een van de twee CT-scans die het Elisabeth al had. Het is het derde in Nederland, uit de hele wereld komen dan ook ziekenhuizen naar Tilburg om het apparaat in werking te bekijken en er uitleg over te krijgen.

Flinke winst
Teamleider Nana Lakwijk: “De scan kan voor veel verschillende onderzoeken gebruikt worden. Zo brengt hij bijvoorbeeld de doorbloeding van de hersenen in beeld, waardoor in korte tijd zichtbaar wordt welke delen van de hersenen na een infarct beschadigd zijn en waar behandeling zinvol of direct noodzakelijk is.” Bovendien kan met de nieuwe CT-scan bij patiënten met pijn op de borst en verdenking van aderverkalking onderzoek worden gedaan dat voorheen alleen via katheterisatie mogelijk was. Flinke winst, aangezien het maken van een CT-scan duidelijk minder belastend is voor de patiënt. Ook patiënten met traumaletsel na een ongeval worden indien nodig gescand met het nieuwe apparaat. Dagelijks worden veertig tot vijftig patiënten gescand in de beide CT-scans van het ziekenhuis. De toegangstijd voor onderzoeken die niet spoedeisend zijn, is ongeveer twee weken.

Driedimensionaal
De afkorting CT staat voor 'Computer Tomografie'. De CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een 'gewone' röntgenfoto. Alleen maakt de CT-scanner dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam kan zien. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat een driedimensionaal beeld. De geavanceerde software maakt het mogelijk achteraf beelden in alle richtingen te reconstrueren. Daardoor kan een arts een darm bekijken alsof hij zelf door het darmkanaal heen ‘wandelt’. Dit heet een virtuele scopie.