Regio Hart van Brabant voortvarend 2014 in

Meer dan 4 miljoen subsidie voor verkeersmaatregelen

Alle 32 verkeersprojecten die de acht Hart van Brabant-gemeenten indienden voor 2014, kregen groen licht. De provincie geeft daarvoor € 4.031.700 subsidie. Dat gaat onder meer naar de verbetering van fietspaden, duurzaam ingerichte wegen en projecten die veilige verkeersdeelname van scholieren, fietsers en jonge bestuurders bevorderen.

Dat besloten de acht verkeerswethouders, politie, Rijkswaterstaat en provincie woensdag 27 november unaniem. Zij stelden het regionale uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer 2014 vast. Dit uitvoeringsprogramma is één van resultaten van de samenwerking van de gemeenten, die op 27 november tevens een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor 2014 tot en met 2017 ondertekenden. Doel van de samenwerking is bijdragen aan een bereikbare, verkeersveilige en leefbare regio door bestaande verkeers- en vervoerskwesties voortvarend aan te pakken en toekomstige uitdagingen samen op te pakken. Concreet gaat het om kennisuitwisseling, beleidsafstemming, maken van regionaal beleid en projectuitvoering. Mét oog voor relevante aspecten van ruimtelijke ordening, economie, milieu en natuur.

Maatregelen 2014
De acht gemeenten (Dongen, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk) betalen het grootste gedeelte van de kosten van de ingediende projecten zelf. De gemeenten kunnen nu starten met de uitvoering van de infraprojecten. Een greep daaruit: betere  fietsvoorzieningen bij sportverenigingen in Dongen; taxistandplaatsen bij het speciaal onderwijs in Goirle; verlichting op de fietspaden aan de Pannenschuurlaan in Oisterwijk; aanleg van de verbindingsweg N261-Kasteellaan in Loon op Zand; herinrichting van de Floris V laan in Waalwijk; en fase 2 (verdubbeling) van de Bredaseweg in Tilburg.

Nul verkeersdoden
Naast de infraprojecten is er ook ruimte voor mensgerichte maatregelen. Denk aan de verkeerseducatieprojecten Brabants VerkeersveiligheidsLabel (basisonderwijs) en TotallyTraffic (voorgezet onderwijs). En ook aan voortzetting van succesvolle projecten uit 2013: Het Jaar van de Fietser: de fietscursus voor senioren, fietsverlichtingsactie, dodehoeksticker-actie en infrascan fietsveiligheid van 2013. Daarnaast voeren alle gemeenten de projecten horend bij 2014: het Jaar van de Jonge Bestuurder uit. Dat zijn BOB, Brom Effe Normaal, de Praktijkdag, Shotgun en het MBO Kruispuntdebat. Daarmee staat en gaat de regio voor nul verkeersdoden in Brabant.