Regionale Veteranendag strijkt neer in Tilburg Centrum

Op 31 oktober organiseert Stichting Veteranen Hart van Brabant de Regionale Veteranendag. Traditiegetrouw wordt deze dag op de eerste zaterdag na 27 oktober gevierd, de datum waarop de regio Tilburg in 1944 bevrijd werd van het juk van Nazi-Duitsland.

Voor de veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand en (dit jaar voor het eerst) Hilvarenbeek, zal dit jaar het gemeentehuis middelpunt van het evenement zijn. De veteranen, ook zij die nog in actieve dienst zijn, hebben inmiddels een uitnodiging van hun burgemeesters ontvangen.

Officieel programma

Tijdens het besloten programma zullen de deelnemende gemeenten de veteranen bedanken voor hun inzet voor vrede en veiligheid waar dan ook ter wereld. Zij worden vanaf 13.00 uur welkom geheten in het Tilburgse gemeentehuis. Na een ontvangst met koffie zal om 14.00 uur een bijzonder programma van start gaan.

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Generaal bd. Peter van Uhm zal spreken over zijn boek Ik koos het wapen, over de opvoeding van zijn hulphond voor veteranen met post-traumatische stressstoornis en uiteraard ook over zijn eigen ervaringen als veteraan. Het geheel wordt begeleid door de oer-Tilburgse cabaretière Karin Bruers.

Dhr. Van Uhm zal vervolgens ook het zogeheten ‘Nobelprijs voor de Vrede’-draaginsigne uitreiken aan een aantal veteranen. Dit draaginsigne is toegekend aan 13 VN vredesmachten die tussen 1948 en 1988 actief zijn geweest.

Na dit officiële programma is er tot 17.00 uur de gelegenheid om onder het genot van een borrel bij te praten met oud-strijdmakkers en andere bekenden. Tevens is er de mogelijkheid om het boek Ik koos het wapen aan te schaffen en te laten signeren door dhr. Van Uhm. Ook is het eerste boek, “Van Brabant naar Afghanistan…en terug”, van stripjournalist Jules Calis verkrijgbaar. Ook Jules is aanwezig om te signeren.

Openbaar evenement

Rond het gemeentehuis, op het Willemsplein, zal van 10.00 uur tot 17.00 uur een openbaar en gratis toegankelijk evenement plaatsvinden. Dit deel van het centrum zal dan bezet worden door talrijke militaire voertuigen, evenals door een HAWK-luchtafweersysteem, observatie- en commandoposten en zelfs een volledig functionele veldkeuken. Leden van re-enactmentverenigingen als Bartje Compagnie, MARS, Dienstplicht Koude Oorlog en Peloton 48 zullen de voertuigen en posten bemannen. Tevens zal de Nederlandse UNIFIL-vereniging (United Nations Interim Force in Lebanon) zijn steentje bijdragen aan het schouwspel.

Maar hier blijft het niet bij. Om interactie met bezoekers te generen zullen er ook verschillende demonstraties worden opgevoerd en het is zelfs mogelijk om te ‘speeddaten’ met een veteraan!Daarnaast is er voor de jeugdige bezoekers dit jaar een interactief spel: over het evenemententerrein worden letters verspreid, die door goed zoekwerk en het uitvoeren van een opdracht verzameld kunnen worden. Alle letters gevonden? Maak er dan het juiste woord van en vul dat in op de spelkaart. Ieder kind dat een ingevulde kaart inlevert krijgt een leuk cadeautje. Uit de kaarten met de juiste oplossing worden vervolgens drie winnaars getrokken.

Informatiemarkt

Ook zal er dit jaar een informatiemarkt zijn. Op deze markt zullen verschillende organisaties vertegenwoordigd zijn hulp bieden aan (voormalige) missiegebieden en veteranen. Zo zullen onder meer de organisaties War Child, PortAgora, Hulphond Nederland, Vereniging Jonge Veteranen en Dutch Military Veterans aanwezig zijn.

Muzikaal programma

Uiteraard is ook gedacht aan de muzikale omlijsting van het evenement. Op het podium zullen verschillende muzikanten hun kunsten vertonen. De optredens zullen door DJ Underground Tacticz (Maikel Veldhuis – een Tilburgse Dutchbat-veteraan) muzikaal aan elkaar geregen worden. Onder andere Jody (een Oisterwijkse, dochter van een veteraan met een gouden keel), Music 4 Vets (een band bestaande uit veteranen) en de Tilburgse band Diligent hun opwachting maken. Voor de zangeres van Diligent, zijn optredens in Paradiso Amsterdam, op Lowlands en zelfs in het voorprogramma van Beyoncé geen onbekend terrein. Deze powervrouw trad zelfs op tijdens het sportspektakel van 200 jaar Koninkrijk op de Amstel. Tevens Diligent deze zomer deelgenomen aan een festival in Srebrenica. Daar zijn ze in gesprek gegaan met zeven Dutchbat-veteranen en is door hen besloten een ontroerend lied voor hen te componeren.

Veteranen

Alle veteranen uit de gemeenten Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Loon op Zand en Hilvarenbeek kunnen deelnemen aan het besloten programma. De veteranen hebben hiervoor inmiddels van hun burgemeester een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Bent u een veteraan uit de regio, maar heeft u geen uitnodiging ontvangen? Dan kunt u zich alsnog
aanmelden via een e-mail aan veteranendag2015@veteranenhartvanbrabant.nl.