Regiowinnaars bekend in Uitvinderswedstrijd

Eindhoven – Vandaag zijn er in 5 Brabantse regio’s winnende uitvindingen gekozen in het kader van De Uitvinderswedstrijd. Sinds begin oktober strijden 100 basisscholen met bijna 4000 leerlingen in Noord-Brabant om een plek op een schip vol met uitvindingen. Dat schip zet in december koers naar de wereldtentoonstelling van Sjanghai. Niet echt, maar wel in het verhaal en de speelfilm van De Uitvinders.

Alle kinderen werden in september geïnspireerd door een spannend verhaal: De Uitvinders en Het Verborgen Oog. Het verhaal  stimuleerde hen om een wereldverbeterende uitvinding te maken. Op deze uitvinding mochten ze al hun creativiteit loslaten. Potentiële winnaars konden hun uitvindingen online presenteren op www.deuitvinders.com.  Bezoekers mochten daar stemmen op hun favoriete inzending. De beste uitvinders mochten op 27 november hun inzendingen in hun eigen regio aan een vakjury presenteren. Uit elke regio is nu een winnaar gekozen, die is genomineerd voor de eindoverwinning.

De winnende uitvindingen in de verschillende regio’s zijn:
– De Energieopwekkende Hond van Basisschool De Baayaert in de regio West-Brabant.
– Het Weerenergiehuis, gemaakt door Basisschool Sint Christoffel in de regio
   Midden-Brabant.
– Netals dansend beeld, van Basisschool Sint Jozefschool in de regio Noord-Noord-Brabant.
– De Mediabril van Basisschool Matthias in de regio Noordoost-Brabant.
– Het Winkelwagentje met klepje van Basisschool Franciscus Xaverius in de regio Zuidoost-Brabant.

Deze regiowinnaars zijn nu genomineerd voor de eindoverwinning. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de première van de speelfilm van De Uitvinders over de reis naar de wereldtentoonstelling in Sjanghai. De winnende uitvinding en de bedenkers zullen daarin een rol spelen!

Het doel van de Uitvinderswedstrijd is kinderen hun affiniteit met techniek laten ontdekken. Hugo Vrijdag, initiatiefnemer van De Uitvinders, vertelt hierover: “Nederland moet het hebben van een voorsprong in kennis. Met techniek kunnen wij ons onderscheiden. Daarom is het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om te ontdekken of zij iets met techniek hebben. Door techniek te combineren met creativiteit en avontuur kun je daarmee al op jonge leeftijd beginnen. En dat is precies wat we doen met De Uitvinders: we benaderen kinderen vanuit hun eigen belevingswereld en niet vanuit de “harde” techniek.”
 
De Uitvinderswedstrijd wordt georganiseerd door Stichting De Uitvinders en is mede tot stand gekomen door bijdragen van de Provincie Noord-Brabant en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.