RIBW Brabant aanwezig bij CZ Tilburg Ten Miles

RIBW Brabant

RIBW Brabant doet mee aan de CZ Tilburg Ten Miles op zaterdag 2 en zondag 3 september. Verschillende teams, die bestaan uit medewerkers en cliënten, nemen gezamenlijk deel aan de wandeltocht en/of de wedstrijd. Daarnaast is RIBW Brabant, samen met Zorgbelang Brabant, aanwezig met een Amerikaanse schoolbus om aandacht te vragen voor leven met een psychische aandoening.

Het doorbreken van stigma’s

Gezondheid is een belangrijk thema voor RIBW Brabant. Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. En het mooie is dat het ook bijdraagt aan individuele successen van cliënten. RIBW Brabant nodigt cliënten bewust uit om buiten te sporten, omdat actief zijn in de buitenlucht de positieve effecten vergroot. Een bijkomstigheid hiervan is dat dit helpt om stigma’s te doorbreken. Een RIBW-medewerker licht toe: “Wanneer ik met cliënten sport, krijg ik regelmatig vragen en enthousiaste reacties van wijkbewoners.”

Stigma Tour

Op zondag 3 september vragen RIBW Brabant en Zorgbelang Brabant gezamenlijk aandacht voor het bespreken en doorbreken van stigma’s die er leven rondom psychiatrie. Ze zijn aanwezig met de Stigma Tour: een opvallende Amerikaanse schoolbus die in Brabant meerdere plaatsen bezoekt. Ze gaan met iedereen die belangstelling heeft in gesprek over het leven met psychische aandoeningen en verslavingen. Zij doen dat met een spel, filmpjes, social media en ontmoetingen met ervaringsdeskundigen.

Vanuit hun eigen ervaring met psychische problematiek of verslavingen laten ervaringsdeskundigen zien hoe de negatieve spiraal van stigmatisering kan worden omgezet in herstel en kracht. Op deze interactieve en speelse manier hoopt RIBW Brabant onwetendheid en vooroordelen over psychische aandoeningen en verslaving weg te nemen.

Zorgbelang Brabant

Deze organisatie streeft ernaar dat iedereen, ondanks ziekte, beperking, ouderdom of minder zelfredzaamheid mee kan blijven doen aan de snel veranderende maatschappij. Op een manier zoals zij dat zelf graag willen en op een manier die bij hen past. De mogelijkheden, behoeften en wensen van patiënten, cliënten en burgers staan hierbij centraal. Zorgbelang Brabant vindt het belangrijk dat het aanbod van zorgaanbieders, zorgfinanciers en overheden hierop aansluit. Zij zijn de verbindende schakel tussen al deze partijen. Ze geloven in de kracht van het in gesprek zijn én blijven met elkaar. Van het samen kunnen vertalen van ieders mogelijkheden en wensen naar een passend en goed uitvoerbaar zorg- en welzijnsbeleid. Zo werken zij samen met patiënten, cliënten, burgers en landelijke, regionale en lokale partijen aan een gezond en veerkrachtig Brabant.

RIBW Brabant

Deze organisatie is gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een psychische of psychiatrische aandoening. Met hun gedegen, professionele en totale aanpak zijn zij voor hun cliënten partner in herstel. Ze werken aan duurzaam herstel. Daarom komen bij hen alle leefgebieden aan bod: wonen, daginvulling, sociale relaties, financiën en gezondheid. Ze stimuleren hierbij eigen kracht en verantwoordelijkheid. Ze werken in de provincie Noord-Brabant onder meer in de gemeenten Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Heusden, Loon op Zand en Dongen.