Nieuws

Concertzaal Tilburg bestaat 25 jaar
Let op! Dit artikel is al 57 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Rijdende concertzaal rijdt in het voorjaar door de stad vanwege het 25-jarig jubileum

In december 2021 bestaat Concertzaal Tilburg 25 jaar. Dat wordt gevierd met muziek op het podium en in de stad. Daarnaast staat Schouwburg Concertzaal Tilburg stil bij het toekomstbestendig maken van de concertzaal. Ben jij benieuwd wat ze allemaal hebben georganiseerd? Lees dan snel verder.

Ontstaan van de Concertzaal

Aan het ontstaan van de Concertzaal gaat een mooi verhaal vooraf. “Het is een overval geweest. Geen marktonderzoek, geen overleg, niks. Burgemeester Brokx wilde een concertzaal, dus kwam er een concertzaal.” Aldus voormalig Schouwburg Concertzaal Tilburg directeur Leo Pot. “Maar het is een prachtzaal. We hebben haar tot leven weten te wekken. Van buiten oogt het gebouw natuurlijk prachtig. Jo Coenen was rijksbouwmeester toen, en is nog steeds een toparchitect. Het schitterende lichtontwerp van Peter Struycken kreeg ook terecht alle lof. Maar verder hebben we binnen wel moeten beknibbelen. Er was niet overal geld voor. Laat staan voor programmering. Maar dat maakte wel dat we van meet af aan creatief moesten zijn. Om dit tot een succes te maken, hadden we vernieuwende ideeën nodig.”

Crossovers

En zo kwamen er spannende crossovers en nieuwe initiatieven zoals het Magogo Kamerorkest. Maar ook samenwerkingen met o.a. Paradox, Draaimolen, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en destijds Mundial en Incubate. In al die jaren heeft de concertzaal een mooie samenwerking met vaste bespelers opgebouwd, zoals onder andere met Kamerata Zuid, philharmonie zuidnederland, Amsterdam Sinfonietta, Kamermuziek Souvenir, Nederlands Blazers Ensemble, Nederlandse Bachvereniging en Metropole Orkest. Grote internationale namen als Cecilia Bartoli en Vadim Repin, maar ook jong toptalenten en vele amateurgezelschappen stonden op de planken.

Jubileumconcerten en een rijdende concertzaal

Het jubileumseizoen wordt uiteraard gevierd met muziek en de organisatie hoopt dat er na de aangescherpte coronamaatregelen toch nog behoorlijk wat concerten dit seizoen kunnen doorgaan. Een greep uit het programma: Amsterdam Sinfonietta, kamerorkest Pynarello met de blazers van Gallowstreet en het gratis toegankelijke Casual Classics. Ook komt er een ‘rijdende concertzaal’. Programmeur Marjolein Fischer: ”Er zijn nog steeds relatief veel Tilburgers die niet eens weten dat de stad een concertzaal heeft. Daar moeten we aan blijven werken. En dat doen we ook. In het voorjaar trekken we met een rijdende concertzaal door de stad, een vrachtwagen van het Prinses Christinaconcours, met topvleugel en al. In april 2022 komen we in de wijken. Met schoolconcerten en muziekavonden. Gratis. Als cadeau voor de stad. Omdat we jarig zijn. Jan-Willem Rozenboom werkt er ook aan mee. En het eindfeest is in de concertzaal.”

De komende 25 jaar

Er wordt ook verder gekeken, naar de toekomst. “Niet dat we niet trots en tevreden zijn met het gebouw zoals het er nu nog steeds spic en span staat, wel omdat we denken dat het wellicht anders en beter kan”, aldus Rob van Steen, directeur Schouwburg Concertzaal Tilburg. Daarom zijn er onlangs ontwerpsessies georganiseerd in samenwerking met met CAST (Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg). Om zo te kijken hoe het gebouw zo goed mogelijk aan kan sluiten bij de huidige en toekomstige concertbeleving en zijn rol in een levendig stadsdeel in het centrum kan blijven vervullen. “En uiteraard blijven we de verbinding opzoeken met de stad, met de bestaande bezoekers en nieuwe doelgroepen. Met evenementen en initiatieven in de stad en met jonge makers.”

Online magazine

Speciaal voor het jubileum heeft Schouwburg Concertzaal Tilburg ook een online magazine uitgebracht. Met mooie herinneringen, anekdotes en prachtige verhalen van de afgelopen 25 jaar.

Bezoeken?

Wil jij graag naar een voorstelling in Schouwburg Concertzaal Tilburg? Kijk dan in onze agenda of ga naar de website van Schouwburg Concertzaal Tilburg.