Rockacademietalent Joël Domingos: ‘Ooit wil ik solo in de Ziggo Dome staan’

Joël Domingos

Het gaat hard met de 22-jarige Joël Domingos. De zanger stond afgelopen jaar in de finale van De Grote Prijs Van Nederland, tekende een managementcontract bij het internationaal gewaardeerde boekingskantoor Friendly Fire en brengt in januari zijn volgende EP uit. Tijd voor een interview.

“Afgelopen jaar was één groot hoogtepunt. Het ene volgde het andere op. Ik ben er vooral erg trots op dat ik getekend heb bij Friendly Fire. Je merkt toch dat dit een hoop deuren opent en me helpt met mijn carrière.” Het label werkt onder een gentlemen agreement onder andere samen met Kensington, Ilse de Lange, Dotan en internationaal A$ap Rocky, Macklemore en Run The Jewels.

De muzikant die oorspronkelijk uit Hoek van Holland komt, ontwikkelde de afgelopen jaren zijn eigen stijl en omschrijft die als hedendaagse popmuziek met invloeden van r&b, hiphop, jazz en soul. “Maar ik hou er niet van om muziek in een hokje te plaatsen. Ik maak gewoon wat ik leuk vind.”

Dat werpt tot zover zijn vruchten af: zijn eerste EP Lullaby werd goed ontvangen en resulteerde in honderdduizenden streams op Spotify, een tour door het land met de Popronde en boekingen op verschillende festivals. “Het is wel grappig dat Lullaby zo goed ontvangen werd. Ik wist wel dat het goed was, maar had verwacht dat een ander nummer beter zou aanslaan. Dan krijg je toch de bevestiging dat je goed bezig bent.”

‘Op de basisschool was ik al constant aan het zingen’

Even terug naar het begin. Muziek wordt Joël met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders vonden het belangrijk dat alle kinderen naast sport ook een instrument konden bespelen. Toen ben ik blokfluitles gaan volgen, daarna gitaarles en heb ik mezelf ook aangeleerd om piano te spelen.”

Ook op de basisschool wordt zijn muzikale talent bevestigd. “Ik weet nog dat mijn juffrouw toen al op mijn rapport schreef dat ik erg muzikaal was. Ik sprong er kennelijk uit als we met de klas liedjes zongen en was op het schoolplein constant aan het zingen.”

Joël Domingos

‘Veel muziek ontstaat in de bloemenkas’

Als hij slaagt op zijn middelbare school, gaat Joël studeren in Rotterdam. Communicatie en multimedia design moest het worden. “Ik kwam er al snel achter dat dit niks ging worden en ging ook niet meer naar school. Voordat mijn ouders het zelf wisten, had ik mezelf alweer uitgeschreven. Ik kon mijn creativiteit niet kwijt. “

De regio waar Joël opgroeit, staat natuurlijk bekend om de bloemenexport en vele -kassen. Omdat Joël gestopt is met school, besluit hij om fulltime in een bloemenkas te gaan werken. “Dat was natuurlijk hersendodend. Ik werkte op de automatische piloot maar wist toen wel dat ik muzikant wilde worden. Een hoop nummers waarmee ik later auditie deed op de rockacademie, zijn daar ontstaan.”

Voor die auditie was Joël mega zenuwachtig. “Ik had van mijn verdiende geld een hoop apparatuur aangeschaft en in korte tijd zo’n twintig nummers gemaakt. Stond ik ineens auditie te doen voor Diggy Dex en een hoop vakdocenten.”

‘De rockacademie zag dat ik muzikaal was’

Joël wordt aangenomen en de rest is geschiedenis. “Ik denk dat ik niet eens ben aangenomen om de muziek die ik toen maakte, maar omdat ze zagen dat ik muzikaal was. Ik maakte toen ook hele andere muziek dan nu. Toen was ik volledig gefocust op hiphop en was ik ook echt onderdeel van die subcultuur. Dat ben ik nu een beetje ontgroeid.”

Momenteel is Joël hard bezig met muziek maken. Zijn tweede EP komt in januari uit en het begin van wat zijn debuutalbum moet worden is gemaakt. “Ik heb me onlangs opgesloten in een boshutje midden in de natuur en dagenlang in alle rust aan nieuwe muziek gewerkt.”

Dromen heeft de nog jonge zanger genoeg. “Over tien jaar hoop ik dat ik solo met mijn liveband de Ziggo Dome heb uitverkocht. Maar eerst de release van mijn EP in Tilburg en hopelijk een kleine tour door het land.”

‘Tilburg is echt een muziekstad’

En ook belangrijk: het afronden van zijn opleiding aan de Rockacademie waar hij nu in het derde jaar zit. “Door de Rockacademie zie je toch dat er veel jonge muzikanten kiezen voor Tilburg. Tilburg is voor mijn gevoel ook echt een muziekstad en daar draagt de Rockacademie zeker aan bij. Elke dag zijn er wel optredens van studenten in de stad.”

“De stad is echt top. Het enige wat ze zouden moeten veranderen is de ligging. Buiten het feit dat Tilburg niet erg centraal ligt, zijn alle bedrijven die belangrijk zijn in de muziekindustrie in de randstad gevestigd. De grotere muziek labels, boekingskantoren en media heb je hier gewoon niet.”

Joël Domingos

Makers van Tilburg

Tilburg is een stad van makers: filmproducenten, muziekmakers, kunstenaars, dans-, musical-, circusartiesten en ga zo maar even door. In de interviewreeks ‘Makers’ vertelt Tilburg.com in samenwerking met Citymarketing Tilburg inspirerende verhalen van creatieve makers uit de stad. Houd je van deze verhalen? Check dan ook eens het inspirerende verhaal van ontwerper Melik Alphankunstenaar Pee-JayFriandriesRapper Aristoteleshet horecagezin dat aan het roer van ’t Elfde Gebod, Gin Fizz en The Cat’s Back staat,Fotografe Merel van Dooren en de chef-kok van Restaurant Monarh.