Rode Baretten van de Landmacht veroveren Tilburg

Van 6 tot en met 10 juli oefenen Rode Baretten van de Landmacht in de gemeente Tilburg. De militairen van de Bevoorradingscompagnie van de Luchtmobiele Brigade komen uit Schaarsbergen en zijn gespecialiseerd in logistieke operaties. Tijdens de oefening Bevoseal worden verschillende aspecten van dit soort militaire operaties beoefend.

De militairen beoefenen bijvoorbeeld de verplaatsing van goederen in konvooien via de openbare weg, bouwen een tijdelijke logistieke basis bij IJssportcentrum Stappegoor en vervoeren personeel en ladingen met Chinook transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht. De oefening Bevoseal vindt grotendeels plaats buiten oefenterreinen in de civiele omgeving. Missies in Bosnië, Irak en Afghanistan hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen benaderen we de werkelijkheid van een militaire inzet waar dan ook ter wereld. De gemeente Tilburg, de Politie en Defensie werken samen om deze oefening mogelijk te maken.

Merkbare aanwezigheid

De bevolking van Tilburg, Udenhout, Berkel-Enschot, Hilvarenbeek, Oirschot en overige omliggende gemeentes kan op verschillende manieren in contact komen met de militairen. Het eerste deel (pakket) van het konvooi van de militairen uit Schaarsbergen komt maandag rond het middaguur aan bij het al eerder genoemde IJssportcentrum te Stappegoor. De meest spectaculaire momenten zijn de onderdelen van de oefening waarbij een helikopter wordt ingezet. De Chinook transporthelikopter, afkomstig van de Vliegbasis Gilze-Rijen, wordt ingezet voor het vervoeren van materiaal.

De transporthelikopter is te zien in de omgeving van Stappegoor , maar vrijdagmiddag 10 juli ook op het evenemententerrein van het Safaripark de Beekse Bergen. Het is mogelijk dat de transporthelikopter ook nog op andere locaties in Tilburg ladingen gaat droppen. Omdat bepaalde onderdelen van de oefening voor de deelnemende militairen niet bekend mogen zijn, kan niet alles vooraf prijs gegeven worden.

Een deel van de oefening is toegankelijk voor het publiek. Op woensdagmiddag 8 juli kunnen Tilburgers een bezoek brengen aan de logistieke basis bij het IJssportcentrum. Bezoekers zijn welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

oefening-ireen

Oefenmunitie

Tijdens de oefening zijn er momenten dat de militairen gebruik maken van hun wapens. Hoewel dit gepaard gaat met luide knallen, hoeft u bang te zijn, want er wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie.

Luchtmobiele Brigade

De militairen die deelnemen aan de oefening in Tilburg zijn afkomstig van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Deze militairen zijn herkenbaar aan hun opvallende Rode Baret. De Rode Baret is het internationale symbool voor luchtlandingseenheden. Die baret krijg je als militair niet zo maar uitgereikt, die moet je echt verdienen door het volgen en afronden van een van de zwaarste (mentaal en fysiek) opleidingen van de Krijgsmacht.

De Rode Baret staat voor moed, doorzettingsvermogen, teamspirit, durf en zelfvertrouwen. De militairen van de Luchtmobiele Brigade zijn overal ter wereld snel inzetbaar en zijn opgeleid om onder alle omstandigheden operaties uit te voeren. Hun motto is niet voor niets: Elk Moment, Elke Missie!

Klachtenregeling

Voor klachten over geluidsoverlast ten gevolge van helikopters en vliegtuigen kunt u zich wenden tot 0800 0226033. Voor informatie over vliegbewegingen zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of Teletekst pagina 766. Verder informatie over de oefening ook te verkrijgen via; www.facebook.com/11luchtmobielebrigade.