Rode Kruis Tilburg verhuist naar nieuwe locatie

Rode Kruis Tilburg

Het Rode Kruis Tilburg start het nieuwe jaar op een gloednieuwe locatie. Na decennia het voormalige schoolgebouw aan de Leonard van Vechelstraat te hebben betrokken, verhuist het Rode Kruis op 6 december naar een nieuw kantoorpand aan de Centaurusweg, in de buurt van het Quirijnstokpark.

Het nieuwe kantoor aan de Centaurusweg biedt veel ruimte voor flexibele werkplekken en lesruimten. Inmiddels wordt het pand verbouwd. Interieurarchitecte Gwen Quant (quantaanhuis.nl) heeft een ontwerp gemaakt voor de kleuren en de inrichting van het gebouw, zodat het helemaal in de sfeer van het Rode Kruis wordt gebracht.

Verhuizing

Het Rode Kruis Tilburg is op zoek gegaan naar een nieuwe locatie naar aanleiding van een verandering in het bestemmingsplan vanuit de gemeente. Ook de relocatie van het districtskantoor van het District Midden-West-Brabant naar Tilburg heeft een rol gespeeld bij de zoektocht naar een nieuw pand. De ruimte voor flexibele werkplekken zal nodig zijn wanneer het districtsbestuur bij de Tilburgse afdeling intrekt. De huurlasten en energiekosten zullen op de nieuwe locatie bovendien lager zijn dan op de huidige locatie bij het centrum.

Er is al een begin gemaakt met het pakken en uitzoeken van alle spullen die in de loop der jaren zijn verzameld in het oude pand. Op 6 december vindt de verhuizing plaats en in de dagen erna wordt het nieuwe gebouw ingericht en in gebruik genomen. Ongebruikte spullen die achterblijven worden door de kringloop meegenomen of geruimd. Op 21 december is het oude gebouw volledig leeg. Het nieuwe pand zal in januari officieel worden geopend tijdens een feestelijke nieuwjaarsreceptie.

Helma van den Brink, coördinator verhuizing: “Het is zeker spijtig dat we, na zoveel jaren, het oude pand gaan verlaten. Verhuizen betekent afscheid nemen van het oude vertrouwde en dat doet veel vrijwilligers pijn. Anderzijds biedt de verhuizing ruimte voor herbezinning op de huidige werkwijze en mogelijkheden nieuwe manieren van werken te onderzoeken.”

Geschiedenis

Het Rode Kruis heeft een lange geschiedenis in de Leonard van Vechelstraat. De organisatie doet zijn best om op een gepaste manier afscheid te nemen van de oude locatie en de daar verzamelde herinneringen ook in het nieuwe pand een plek te geven. De grote verzameling foto’s die in het oude gebouw hangt, zal bijvoorbeeld worden gedigitaliseerd en verwerkt in een kunstwerk dat in het nieuwe gebouw komt te hangen. De originele foto’s worden geschonken aan het Regionaal Archief Tilburg.

Over het Rode Kruis Tilburg

Al meer dan honderd jaar is de afdeling van het Rode Kruis actief in Tilburg. In oorlogs- en vredestijd zetten de Tilburgse vrijwilligers zich in voor het leveren en organiseren van eerste hulp en zorg. De lokale activiteiten van het Rode Kruis zijn tegenwoordig nog steeds belangrijk. De meer dan 200 actieve vrijwilligers verzorgen eerste hulp bij evenementen in Tilburg en omgeving, verzorgen cursussen op het gebied van EHBO en zelfredzaamheid, en helpen bij het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen.