Roos Pierson en Eveline Vervliet winnen de Jacques de Leeuw prijs 2021

jacques de leeuw prijs 2021

Roos Pierson en Eveline Vervliet hebben de Jacques de Leeuw prijs 2021 gewonnen. Afgelopen week vond de prijsuitreiking plaats in Theaters Tilburg. De prijs wordt uitgereikt aan twee studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten en is bedoeld om talentvolle kunstenaars de mogelijkheid te bieden om zich verder te ontwikkelen na hun studie. Dit jaar vielen Roos Pierson (beeldende vorming) en Eveline Vervliet (music and performing arts) dus in de prijzen. Lees snel verder. 

De Jacques de Leeuw Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een student van een docentenopleiding en een student van een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Iedere winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro om te investeren in hun verdere studie of carrière. Een deskundige jury onder het voorzitterschap van Ton Rombouts bepaalde de winnaars.

Juryuitspraken

Over Roos Pierson

Over Roos Pierson zei de jury het volgende: “Roos maakt op de jury de indruk dat ze overal volstrekt zichzelf is. En die authenticiteit heeft veel inhoud en brengt veel teweeg. Door middel van het maken en bespreken van beelden leren mensen iets over zichzelf maar ook over de ander. Daarmee stelt ze de groei van leerlingen in hun menszijn centraal. Zo wil ze vernieuwing brengen in het onderwijs. Niet alleen in het kunstonderwijs. Maar vakoverstijgend, in de breedte van het onderwijs. Het is een feest om op haar website rond te dwalen en te ontdekken hoe zij tot haar leermiddel is gekomen en wat ze daarmee beoogt. Het feit dat er maandelijks een button bijkomt, en er eveneens een button ‘toekomst’ staat, geeft al aan hoe zeer dit een organisch groeiend leermiddel is.

Over Eveline Vervliet

Over Eveline Vervliet had de jury het volgende te zeggen: “Deze slimme en intelligente componist, performer, sounddesigner en mediakunstenaar is opvallend onderzoekend ingesteld. Ze opereert in een open en breed kunstenveld en bewandelt daar ongeplaveide wegen. Ze volgt nieuwsgierig hedendaagse ontwikkelingen en technische innovatie, om die vervolgens licht provocatief in te zetten voor een sterk sociaal engagement. Ze wil haar publiek door middel van sounddesign en mediakunst bewust maken van de gevolgen van hun acties. Je hoort en ziet zo als het ware ter plekke iets nieuws en brutaals ontstaan; daar getuige van te zijn maakt de ervaring van haar kunstperformances extra bijzonder.”

Ateliers prijs 2021

Stichting Ateliers Tilburg stelt een jaar lang een gastatelier ter beschikking aan een van de genomineerde studenten. Dit jaar ontving Roos Pierson (Academie voor Beeldende Vorming) deze prijs