Ruime aandacht voor 55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg

molukse gemeenschap

In 2019 herdenkt en viert de Molukse gemeenschap het feit dat ze 55 jaar gevestigd is in Tilburg. De gemeenschap staat hierbij stil in het TijdLab in de LocHal met een expositie, een workshop, en een VerhalenCafé. Ook zijn de resultaten te zien van de werken van Tilburgse Molukkers, die in Vincents Tekenlokaal zijn gemaakt. Het programma loopt van 18 september tot en met 13 oktober 2019.

In september 1964 kwamen de eerste Molukse gezinnen naar Tilburg, nadat ze een aantal jaren in kampen hadden gewoond, zoals Woonoord Lunetten in Vught. De Molukkers kregen woningen toegewezen in de Kornalijnhof, de Azuurweg en later in de Tartinistraat in Tilburg-Noord. De Nederlandse overheid liet verspreid over Nederland wijken bouwen voor Molukse beroepsmilitairen en hun gezinnen. De Molukse wijk in Tilburg-West is één van de veertig overgebleven woonwijken.

Expositie in het TijdLab

In de expositie in het TijdLab komen verschillende werken samen. Onderzoekend fotograaf Kim Pattiruhu verzamelde de afgelopen maanden persoonlijke verhalen, bijzondere voorwerpen en meer dan zestig portretten. Kunstenaar Hoi-Shan Mak werd door Vincents Tekenlokaal gevraagd met Molukse Tilburgers aan de slag te gaan. Drie generaties tekenden onder Mak’s begeleiding over het Molukse heden en verleden. Mak ging nog een stap verder: samen met Molukse Tilburgers van 4 tot 70 jaar werd een metershoge prauw van papier en houtskool gemaakt. Een prauw is een soort boot die veelal in de wateren rondom de Molukken wordt gebruikt. Zowel het werk van Pattiruhu als dat van Mak weerspiegelen de identiteit van de Molukse gemeenschap in Tilburg.

Tijdens de eerste dag van de expositie op 18 september kan meegedaan worden aan een inloopworkshop van kunstenaar Sabine Bolk. Deelnemers ontwerpen een eigen strijderszakdoek. Deze zakdoeken werden in de Molukse cultuur traditioneel aan elkaar gegeven ter bescherming. Opgeven voor de workshop is niet nodig. Deelnemen is mogelijk tussen 14.00 en 17.00 uur. Op 1 oktober is het mogelijk deel te nemen aan een VarhalenCafé. Tilburgers van Molukse afkomst gaan in gesprek over voorwerpen die zij belangrijk vinden voor hun geschiedenis.

Praktische informatie expositie

De expositie is in het TijdLab (Bibliotheek LocHal) te bezoeken van 18 september tot en met 13 oktober tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Op 18 september, van 14.00 tot 17.00 uur, is Kim Pattiruhu in het TijdLab aanwezig tijdens een feestelijke middag waarbij zij haar verhaal over de expositie deelt. Meer informatie is te vinden op de website van Stadsmuseum Tilburg.

Organisatie

Deze expositie is van 18 september tot en met 13 oktober te zien in het TijdLab en is gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van de LocHal. De expositie is onderdeel van het programma ’55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met Kim Pattiruhu, Hoi-Shan Mak, Vincents Tekenlokaal en de werkgroep Maluku Tilburg. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij Stadsmuseum Tilburg en Erfgoed Tilburg.