’s Werelds grootste circulaire kroonluchter tot eind 2023 te bewonderen in de Lochal

De grootste circulaire kroonluchter van de wereld, KroonluchterØ13, blijft tot eind 2023 schitteren in de Tilburgse LocHal. Oorspronkelijk zou de kroonluchter zo’n drie-en-een-halve maand blijven hangen, maar vanwege alle enthousiaste reacties, werd dit eerder al met drie maanden verlengd. Nu is bekend geworden, in samenwerking met de Bibliotheek LocHal besloten, dat de kunstige lamp tot eind volgend jaar op zijn vertrouwde plek blijft. Lees snel verder.

De 32 m2 grote KroonluchterØ13 met 169 (13×13) lampen is gemaakt van 10.000 gerecyclede petflesjes. Initiatiefnemer Rolph Adriaansen legt uit: “Het doel is om over te brengen dat je, door anders te kijken en te doen, van iets heel negatiefs (zwerfafval/petflesjes), iets super moois kunt maken. Het lelijke eendje van de straat wordt een prachtige zwaan aan het plafond.” Inmiddels zijn meerdere gemeentes geïnspireerd geraakt door de KroonluchterØ13: ook in Breda en Waalwijk is men gestart met de ontwikkeling van prachtige circulaire lampen.

Kroonluchter zoekt nieuw ontwerp

Het plan is om het ontwerp van de KroonluchterØ13 tussentijds te veranderen. Adriaansen: “Hiervoor willen we zowel startende als gevestigde ontwerpers, creatievelingen met ideeën uitnodigen om mee te helpen. Het streven is om de nieuwe ontwerpen op zondag 25 september als onderdeel van de Global Goals Boulevard te presenteren in de Spoorzone tijdens de Tilburg Ten Miles. Het publiek kan dan in de LocHal stemmen op hun favoriet. Belangrijke punten voor de uiteindelijke keuze zijn het samenspel van de bollen, interactie met het licht en het verhaal.”

VanPetnaarPret

De KroonluchterØ13 is een initiatief van vanPETnaarPRET. ‘Afval’ is de grondstof van de toekomst.  Door het ontwikkelen en realiseren van circulaire programma’s, concepten en producten inspireren zij mensen op een positieve manier om de potentiële waarde hiervan te zien. 

Meer informatie

Wil je meer informatie over de kroonluchter en de ontwerpwedstrijd? Check dan snel deze website.