Safaripark Beekse Bergen bereidt zich voor op komst van zwarte neushoorns

zwarte neushoorn

Safaripark Beekse Bergen bereidt zich voor op de komst van zwarte neushoorns. In het park wordt een nieuw verblijf gebouwd waar een mannetje en vrouwtje gehuisvest kunnen worden. Het park gaat hiermee bijdragen aan het fokprogramma, dat zich inzet voor het voortbestaan van deze bedreigde diersoort.  

Het mannetje, Hodari, woont momenteel op het Safari Resort, een van de vakantieparken van Beekse Bergen. Hij zal dit voorjaar naar het Safaripark verhuizen. De coördinator van het Europese fokprogramma voor zwarte neushoorns bepaalt welk vrouwtje er naar het park komt en wanneer. Dat is nu nog niet bekend.

Rens Willemsen, general manager van het Safaripark, is trots dat het park op deze manier kan bijdragen aan het behoud van de zwarte neushoorn. “Het is onze taak als dierenpark om ons in te zetten voor soortbehoud, dus we zijn heel blij dat we op deze manier ons steentje bij kunnen dragen.”

Welzijn

Om de twee dieren en een potentieel toekomstig jong in hun behoeften te voorzien, is een nieuw verblijf nodig, vertelt Willemsen. “Het dierenwelzijn staat bij ons altijd voorop en zo kunnen we de dieren de meeste ruimte en beste voorzieningen bieden.” Daarnaast zijn er in het Safaripark meer mogelijkheden om te vertellen over deze diersoort, de bedreigingen die er zijn en ook welke mogelijkheden bezoekers hebben om bij te dragen aan het behoud.

De zwarte neushoorn is namelijk zeer bedreigd. In 1970 leefden er nog zo’n 65.000 zwarte neushoorns in het wild. Momenteel zijn het er nog zo’n 5.500. Er wordt op zijn hoorn gejaagd door stropers, omdat die op de zwarte markt veel geld oplevert. De hoorn wordt gebruikt voor medicijnen.

Coördinator fokprogramma

Het is de tweede neushoornsoort in het Safaripark. In het wildlifepark leven namelijk ook witte neushoorns. Het verschil tussen deze twee soorten is gek genoeg niet de kleur, maar de vorm van hun mond. De zwarte neushoorn heeft, in tegenstelling tot de witte neushoorn, een puntige bovenlip en staat dan ook wel bekend als de puntlipneushoorn. De witte variant van deze tot de Big Five behorende diersoort heeft juist bredere lippen. Daardoor wordt hij ook wel breedlipneushoorn genoemd.

Safaripark Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma voor de witte neushoorn. “We hebben een speciale connectie met neushoorns”, zegt Willemsen. “We hebben veel ervaring met deze dieren en dit maakt het ook wel extra bijzonder dat we binnenkort ook zwarte neushoorns in het Safaripark hebben lopen